Kultúra

2015.02.02. 13:18

Székfoglaló: Szarvas József, színész, tündérkertész és akadémikus jelen szeretne lenni, amikor a kislánya először találkozik a világgal

Viszák, Budapest – Szarvas József, a Nemzeti Színház színésze február 6-án mondja az akadémiai székfoglalóját – és erre a napra prognosztizálták a kislánya megérkezését is.

Szendi Péter

Közben játszik, tájol és a hamarosan megkezdődő viszáki szezonon gondolkodik. Szóval nem unatkozik. Aki mielőbb látni szeretne, váltson belépőt a Mancs-filmre.

Szarvas József a viszáki Pajtaszínházban. Fotó: Szendi Péter

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz", nevet bele a telefonba. A Magyar Művészeti Akadémia székfoglalóbeszédére gondol, amelynek a „Ki vagy? Honnan jössz? Mit akarsz?" címet adta. Ez pedig azt jelenti, hogy alaposan át kellett gondolnia az életét, a pályáját, a múltat és a jövendőt. De nemcsak átgondolni, hanem papírra vetni is; lehetőség szerint objektív módon. Levelezőtagjává választotta az MMA, és Szarvas József azt mondja, ez több szempontból nagy felelősség. Hogy a székfoglaló megírása közben érték-e meglepetések? „A legnagyobb meglepetés az, hogy rá kellett jönnöm: nem bírja a papír azt a sok munkát, amit elvégeztem." Nagy volt az út. Egy régi jelenetet idéz az osztatlan tanyasi iskolából, ahol tanult. Talán tízéves lehetett, amikor a tanítónéni föltette a nagy kérdést: „Mi leszel, ha nagy leszel?" És ő gondolkodás nélkül azt válaszolta: „Népművelő vagy táncdalénekes." Visszanézve elmorfondírozik: „Vajon honnan vettem, hogy népművelő? Honnan tudtam, hogy mi az? Mit gondoltam erről a hivatásról? Se villanyunk nem volt otthon, se tévénk. Csak egy Szokol rádiónk."

Mindenesetre a tízéves kisfiú tulajdonképpen nem sokat tévedett. Körülbelül 1968-at írtunk akkor, és hosszú volt az út az Alföldről a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskoláig, ahol 1987-ben végzett. 2002 óta tagja a Nemzeti Színház társulatának. És most egy pillanatra megjelenhet előttünk Szarvas József a Nemzeti Színház 2003-as Holdbeli csónakos-előadásában, rövidnadrágos szerepben, félresimított frizurával, Gáspár Sándorral az oldalán. A címszerepet a legjobb barát, Kaszás Attila játszotta-énekelte, tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig. Azóta emléktáblája van a viszáki Pajtaszínház falán, sőt: a Szarvas József által létrehozott kulturális egyesület is Kaszás Attila nevét viseli.

Szóval a tízéves Szarvas József nem sokat tévedett. Ugyan nem táncdalénekes lett, hanem színész (aki tud énekelni is), ami pedig a népművelőséget illeti, valójában Vas megyében valósítja meg ezt a tervet-álmot: „Ha már Viszák úgy járt, hogy ott vettem házat." Szarvas József portáján nyaranként most már majdnem tíz éve bejáratottan működik a Pajtaszínház, a galériában kiállítások váltják egymást, rendszeresek a koncertek, színházi előadások, szépen jön a közönség is. De Szarvas József számára nem is ez a legfontosabb. Hanem a „kulturális hagyatékőrzésre" szakosodott, szándékai szerint a helyi közösséget megerősítő, közösségteremtő, az adott tájegység őshonos gyümülcsfajtáit újratelepítő-teremtő Tündérkert-mozgalom, amelyet szintén Viszákon elindított: „Gondolja el, 2009-ben Viszákon avattuk a legelső Tündérkertet, ma több mint száz hasonló van szerte a Kárpát-medencében. A közösségi Tündérkert-gondolatnak nagy szerepet szánok az akadémiai székfoglalóban: ajánlat ez a hagyatékőrzésre, olyan modell, amely ma már mozgalommá terebélyesedve működik. Ültess gyümölcsfát – van cél, amely ennél nemesebb?"

Ha mindehhez azt is hozzátesszük, hogy Szarvas József felesége, Tüű Zsófia hamarosan kislánynak ad életet, közelítünk a tökéletesség felé; nem? De még ezt is lehet fokozni: Szarvas József apa és nagypapa lesz, majdnem egy időben: Dávid fia (nem táncdalénekes, viszont zenész) ugyancsak második gyermekét várja. Amikor tavaly nyáron az édesapja éppen  Viszákon félrehívta, hogy tudassa vele a nagy hírt: testvére születik, Dávid hasonló bejelentéssel válaszolt.  Szarvas Julcsinak már van fája a viszáki Tündérkertben, és természetesen lesz fájuk az új jövevényeknek is. „Igen, mostanában néha én is azt hiszem, hogy egészen barátságos a sorsom." És ez nem káprázat, a káprázat helye a színpadon van. Például a Nemzeti Szentivánéji álom-előadásában, amelyben Szarvas József a Puck által megviccelt Zuboly takácsot játssza a mesteremberek díszes társaságában. De az megintcsak nem káprázat, hogy apás szülés lesz: a viszáki tündérkertész szeretne jelen lenni, amikor a kislánya először találkozik a világgal. Az akadémiai székfoglaló február 6-án 13 órakor kezdődik a Pesti Vigadóban. A levezetőelnök Marton Éva operaénekes, a laudátor Csernyus Lőrinc építész, aki a tanítványaival rendszeres nyáritáborozó Viszákon. Építettek hidat, az idén fejezik be a "kemence-kápolnát" és őket dicséri a pihenésre alkalmas "Tündékert Csillaga" is egy ágas-bogas körtefa tövében. Reméljük, Szarvas József kislánya lesz olyan udvarias, hogy kivárja a papa beszédét és a méltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!