Kultúra

2015.12.13. 18:46

Szellemes és mesés délután - Így kell ünnepi hangulatot teremteni: minden szinten a színházban

Szombathely - Az emeleten kicsi ajándékok alkalmi boltja és mesedélután, lenn improvizációs játék, bohócdoktorok és akadályverseny, kinn örökbefogadásra váró kisebb és nagyobb kutyák.

Ölbei Lívia

A nagyszínpadon mindjárt benézhetünk a mágikus padlásra. Mindez együtt kellemes zsongásban feloldódva: a WSSz adventi délutánja a fénylő fenyőfa körül. Olyan ez, mint a megvalósult álom: a színház fórum és találkozóhely, ahol minden zugban történik valami. És ez (a minden zug) most nem költői túlzás. A WSSz bejáratánál a Fekete István Állatvédő Egyesület aktivistái, körülöttük - vagy éppen az ölükben - örökbefogadásra váró kutyák. Ők azok, akikben nem lehet csalódni.

Benn, az aulában formás fenyőfa hányja a vasárnap délutáni fényt, de nemcsak a fán díszlenek gömbök, hanem bizonyos orrokon is: a bohócdoktorok szintén betelepültek az ünnepre, védjegyük a Piros Orr, hogy minden gyerek és felnőtt, aki valami okból szomorú, jókedvre derüljön. Az adománygyűjtés (az asztalon a varázsgömb) a gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény gyermekeit és a Dr. Bohóc Mosolyszolgálatot segíti. (A Mosolyszolgálat működését pedig a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány támogatja.) A stúdióban fölépített mini akadálypályáknál a színházi szervezési részlegének munkatársai segédkeznek a gyerekeknek. Fönn, a Márkus Emília Terem előterében kézművesek rakták ki portékáikat. Illetve nem csak: a WSSz első, frissen megjelent meselemezét a színház gazdasági vezetője kínálja elbűvölő mosolyokkal az érdeklődő közönségnek. A Krúdy Klubban óriási hókristályok alatt ünnepelhetünk (erre is ki kéne találni valami rituálét, mint a fejünk fölé kiakasztott fagyöngyre).

Nagy a pezsgés, egy gombostűt se lehet leejteni. A pódiumon műsorszámok váltják egymást, Kelemen Zoltán és Völgyi Attila például sanzonokat hozott. Mindjárt a RögtönÖzön-különszám következik. A játékmester Vass Szilárd, a játékosok: Hartai Petra, Jámbor Nándor, Horváth Ákos, Kálmánchelyi Zoltán. Petra ebben a műfajban most debütál, különben pedig innen is gratulálunk neki: a héten kapta meg a legígéretesebb tehetségnek járó Arany Medál-díjat. A RögtönÖzönben elsőként egy arab úszómester tolmácsaként kell helytállnia; de úgy, hogy a szabályok szerint nem sejti, kivel áll szemben. Az úszómestert Horváth Ákos alakítja lélektani hitelességgel, Petra pedig annyira érti a nyelvet, hogy nem tud hibázni. Lefordítja minden szavát, az úszószemüvegnek csapódó gömbhalat is. Kálmánchelyi Zoltán oroszul halandzsázik profi módon, tolmácsa Jámbor Nándor. Közben édesapja, Endrődy Krisztián karján megjelenik Endrődy Misu, akkor pedig nem lehet nem rá figyelni. Főleg, hogy édesen mosolyog. Itt van Bálint Éva és mindkét Szabó gyerek, de Orosz Róberték és Vass Szilárdék is családi vasárnap délutánt csinálnak a színházi adventből. És ez még csak nagyjából a közepe.

Hamarosan kinyílik a mágikus padlás a nagyszínpadon: ma este nincs előadás, viszont advent van: a kósza szellemek mindjárt indulnak átöltözni. Lesz adventi nyereménysorsolás is, a fődíjat az Isis Galéria ajánlotta föl a szerencsés nyertesnek. Angyalok röpködnek fölöttünk, jön Meglökő, aki annyira hasonlít Horváth Ákosra. De egészen mégsem ő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!