Kultúra

2017.03.23. 19:40

Szlovén nemzetiségről szóló filmet forgatnak - Öt szentgotthárdi diák a főszereplő

Szentgotthárd - A Hármashatárkőnél zárul a dokumentumfilm forgatása, amit szlovén nemzetiségű diákokról készít a muraszombati televízió. Élvezik a szentgotthárdi gimnazisták a munkát.

Bakos Ágnes

A dokumentumfilm főszereplői a Vörösmarty gimnázium diákjai, öt tanuló. Ma zárul a forgatás. A Hármashatárkőnél zárják a filmforgatást, bár a diákoknak furcsa volt, hogy nem kronológiai sorrendben vették fel a jeleneteket a készülő dokumentumfilmhez. A szlovén nemzetiségről szól, Szlovénia határain kívül: Szentgotthárdon és a térségben is.

A forgatás mellett arról is olvashat a Szentgotthárd városoldalon, hogy éppen tíz évvel ezelőtt fogtak össze magyar, osztrák és szlovén környezetvédő civilek, hogy megakadályozzák a heiligenkreuzi szemétégető felépítését. Sikerrel jártak és a zöld munkát azóta is folytatják. Írunk arról is, hogy idén is megrendezik a legszebb konyhakertek versenyét, az országos kezdeményezéshez másodszor csatlakozott Szentgotthárd, sőt több vasi település is kedvet kapott a kertek megmérettetéséhez.

A szentgotthárdi színész-diákok, vagyis Labritz Regina, Sturm Zsófia, Császár Kristóf, Szukics Ádám, Zsöks Krisztina a csütörtöki forgatási napon is kellőképpen elfáradtak, ma folytatják a munkát  Fotó: Vörösmarty gimnázium

- Érdekes, hogy nem kronológiai sorrendben haladunk, hanem a helyszínekhez igazodunk - kezdte az élménybeszámolót a csütörtöki nap után Császár Kristóf. - Azt forgattuk most le, ahogy öten összeérünk, két lánynak még hátravolt az elindulós jelenete. Meg egy-két sétálós jelenet is volt - sorolta. A diákok ismerik a forgatókönyvet: a lényege, hogy túráznak a Hármashatárkőig. Ahogy Kristóf elmondta, egyre fáradtabbnak kell lenniük, szerinte ez az egyik nehézség.

- A rendező azt mondta, hogy nagyon jól haladunk. Már csak az van, hogy odaérjünk a hármashatárhoz. És egy-két interjú még marad a jövő hétre. A szöveghez nem kell szóról szóra tartani magukat, nagyjából megvan a mondanivaló, de rájuk bízzák, hogy hogyan fogalmaznak a jelenetekben. Kristóf úgy tudja, az utómunkálatokban nem lesz feladatuk, "csak színészek" a dokumentumfilmben.

- Ahogy láthatjuk, hogyan áll össze a vászonra, ez nagyon érdekes, egy kis bepillantás a kulisszák mögé - fogalmazott a diák. Rajta kívül még Zsöks Krisztina, Sturm Zsófia, Labritz Regina és Szukics Ádám szereplője a filmnek, mindannyian a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulói.

A dokumentumfilmet a muraszombati TV AS munkatársai forgatják, a gotthárdi diákokat Faschingné Libricz Irén koordinálja a magyarországi forgatásokon.

A képsorok bemutatják a Szlovéniában és a határokon túl élő szlovén kisebbségek helyzetét. A szentgotthárdi diákok az egyik "főszereplő csoport", Szlovéniából és Horvátországból is szerepelnek fiatalok a filmben. Majdnem félórás lesz a dokumentumfilm, amit nem biztos, hogy láthatnak a bemutató előtt a szentgotthárdi szereplők. Az viszont biztos, hogy lesz magyarországi bemutató, oda meghívást kaptak - nekik is meglepetés lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!