Kultúra

2014.04.18. 18:35

Szenvedélyes galéria

Sitke ókori nevét viseli a péntek délután két tárlattal fölavatott galéria a Kastélyfogadó folyosóján.

Ölbei Lívia

Kovács Ferenc ezúttal nem elsősorban Vas megyei közgyűlési elnökként, hanem – ahogy ő fogalmazott – házigazda „kocsmárosként" köszöntötte a vendégeket a galéria avatóján. Egyúttal sietett tisztázni azt is: a Bassiana ezentúl nemcsak hotelnév, hanem kiállítóhely is. Azért nevezte el pont így a galériát – amelynek egyik hosszanti fala a barokkos átépítések előtt a sitkei külső várfal lehetett –, hogy visszahozza a köztudatba a település ókori nevét. Amint a harmincas években ezen a környéken zajlott ásatások nyomán bebizonyosodott, Bassiana anno a Rába-völgy második legjelentősebb települése volt.

A megnyitóra érkező vendégeket elvarázsolta a táj is: a sok zöld, a nyugalom, a madárcsicsergés. A házigazda reggelente annak a kismadárnak a hangjára ébred, amely maga is a „sitke" nevet viseli, ez a madár a település névadója. De mielőtt végképp belevesznénk a nevek sűrűjébe, nézzük inkább a kiállításokat. A folyosó egyik falán Horváth Zoltán festményeit, grafikáit láthatják az érdeklődők. Az alkotót Kovács Ferenc „nagyszerű portréfestőként" mutatta be (Jordán Tamás arcképét is megfestette a színművész-színigazgató 70. születésnapjára), de a tárlatra tájképeket, grafikákat is hozott. A képekkel szemben sorakozó szekrényekben szebbnél szebb színes – és nem csak likőrös – üvegek, Babos Edit építész, a Sárvári Járási Hivatal munkatársa mintegy 900 darabot számláló gyűjteményéből. Ez az első nyilvános bemutatkozása. Ő maga azt mondja, ez nem is szenvedély, hanem egyenesen „dili": harminc éve egy „hajóüveggel" kezdődött, amelyet egy bontásra ítélt ház padlásán talált. (A hajóüveg talpa széles, hogy biztosan megálljon az asztalon.) Babos Editnél függöny helyett is színes üvegek állnak az ablak előtt: „Gyönyörű, amikor a piros üvegen átszűrődik a napfény." A rögtönzött tárlatvezetés után mi más: likőrös koccintás következett. Kovács Ferenc dr. Galántai Györgyöt, a Sárvári Járási Hivatal vezetőjét kérte föl a galéria-avatásra. Horváth Zoltán képei és Babos Edit színes üvegei két hónapig vendégeskednek a Bassianában. Kovács Ferenc a képzőművészek mellett alkalomról alkalomra szeretne lehetőséget kínálni mindenféle „bogaras embereknek", gyűjtőknek. Legközelebb valószínűleg egy magyarszombatfai kályhásmester vasalóiból érkezik válogatás Sitkére. Aztán lehet, hogy előbb-utóbb Kovács Ferenc parlamenti menükártya-gyűjteménye is sorra kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!