Kultúra

2017.05.11. 18:50

Hétfőn nyílik a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény Szombathelyen

Még az utolsó simításokat végezték csütörtökön délelőtt a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontban, amikor a sajtó képviselői már bepillanthattak a különleges tárlókba, végigjárhatták a pompás termeket és felmászhattak a székesegyház tornyába.

Budai Dávid

Május 15-én 17 órakor a nagyközönség előtt is megnyílik az az egyedülálló látogatóközpont, amelyet annak idején dr. Veres András győri megyéspüspök álmodott meg, és amely az egykor lebombázott, majd újjá-épített palotaszárnyban kapott helyet. A látogatóközpont valóban páratlan gyűjteménye az egyházi kincseknek. Nemcsak mert az idén 240 éves évfordulóját ünneplő Szombathelyi Egyházmegye mind a 15 püspökének portréját és személyes tárgyait vehetjük egészen közelről szemügyre, de megnézhetjük azt a valószerűtlenül rövid ágyat is, ahol IV. Károly az utolsó magyar király annak idején tíz napig lábadozott.

dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója és a tárlatvezető Baranyai Martin, Brenner János vértanú pap utoljára viselt ruhái mellett Fotó: Szendi Péter

Egészen közelről láthatjuk azt az erkélyt, ahol II. János Pál pápa 1991. augusztus 19-én integetett nekünk, szombathelyieknek, de megbámulhatjuk azt a palástot, amelyet itt-tartózkodása alatt viselt. Sőt, azt a legalább hétkilogrammos bibliát is egészen közelről tanulmányozhatjuk, amelyet a szentatya a képek tanúsága szerint idős kora ellenére rezzenéstelen arccal felmutatott. És ha mindig kíváncsiak voltunk arra, hol ebédel egy püspök, arra is választ kapunk, feltéve, ha le tudjuk venni a szemünket a több mint száz ismert épülete-ket ábrázoló metszetgyűjteményről.

Az új szervezeti egységet dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója mutatta be, aki elmondta, egyáltalán nem véletlen, hogy a látogatóközpont Szily Jánosról kapta a nevét. Amellett, hogy ő volt a Mária Terézia által alapított egyházmegye első püspöke, rengeteget tett azért, hogy az akkor 3 ezer lakosú város elindulhasson a fejlődés útján. Nevéhez fűződik a székesegyház, a Püspöki Palota, a papnevelde, valamint a közkönyvtár, a gimnázium, a líceum, sőt az első nyomda megalapítása is.

Páratlan élményben lehet részünk a Püspöki Palotában Fotó: Szendi Péter

Már akkor megérné körbesétálni a szobákat, ha a palota termei üresen állnának, ehelyett azonban a falak képektől és freskóktól, a padlók pedig értékesebbnél értékesebb bútoroktól roskadoznak. A kincsek között nemcsak értékekre, de érdekességekre is bukkanhatunk. Például kiderült, hogy a láthatatlan titkos ajtóval felszerelt több ezer darabos püspöki magánkönyvtár márvány kandallójának szikrafogója egykor háremablakként funkcionált.

A látogatókra minden bizonnyal az egyik legnagyobb hatást a Brenner János emlékére berendezett szoba teszi majd. Itt a kiállítási tárgyak között nemcsak a Brenner testvérek egykori játékkatonái, Brenner János színjeles bizonyítványa vagy a gyöngybetűkkel írt feljegyzései tekinthetők meg, hanem az a máig vérfoltos reverenda, ing, nadrág és cipő is látható, amelyet a fiatal pap hatvan évvel ezelőtt azon a végzetes december 14-ről 15-re virradó éjszakán viselt, amikor több késszúrással meggyilkolták.

A Püspöki Palota termeiben kapott kultúrsokkot a székesegyház déli tornyába vezető több mint száz lépcsőfok leküzdésével tudjuk kipihenni. Itt egészen egyedülálló módon a templom kupoláját felülről is szem-ügyre vehetjük, miközben rácsodálkozhatunk arra, milyen messze van még tőlünk a frissen felújított tető.

Szerencsére az út az északi tornyon át vezet, így senkiben nem maradhat hiányérzet, különösen, hogy a toronytúra leglátványosabb szakasza éppen itt van, amikor a hatalmas harang alatt állva lenézünk a városra. Nem kell aggódni, mikor ott vagyunk, a harang biztosan nem fog megszólalni, azt ugyanis csak egészen különleges alkalmak idején kongatják meg. Biztos továbbá az is, hogy aki innen kinéz, az a szombathelyi épületből a kőszegi hegyeket, az Ady teret, a Haladás-stadiont, de még a Falco füstjét sem láthatja magasabbról soha, még akkor sem, ha a 14 emeletes tetejéről tekint körbe.

Jövő héttől kezdve a Püspöki Palota szélesre tárja kapuit mindenki előtt, aki keddtől szombatig, 9 és 17 óra között érkezik. A földszinti kiállítások, vezetés nélkül, egyénileg és csoportosan is megtekinthetőek lesznek, viszont a palota első emeleti része csak és kizárólag vezetővel lesz látogatható, csoportoknál előzetes bejelentkezés alapján, naponta öt alkalommal. A látogatóközpont a zenének is otthona kíván lenni. Azok a csoportok ugyanis, akik a székesegyházat, a Püspöki Palotát és az egyházmegyei könyvtárat is megtekintik, a székesegyház orgonáját is megismerhetik - számukra rövid koncertet is tartanak. Sőt, a tervek között szerepel egy orgonabemutató-hanglemez kiadása is - mondta az igazgató, aki elárulta azt is, hogy szeptemberben rendezik meg az I. Savaria Orgonafesztivált, amely egy három koncertből álló hangversenysorozat lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!