Színes foltok a vásznon - A szombathelyi Göcsei Eszter küzd a sikerért, saját stúdiót szeretne nyitni

2016. január 27., 21:02 szerző: Vadas Krisztina fotós: Unger Tamás
komment
Szombathely - Göcsei Eszter Sára a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola ötödéves tanulója. Igazi szenvedéllyel éli meg a művészetet: nagy jövő állhat előtte.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Egy kávézóban találkoztunk Göcsei Eszterrel, akinek már a megjelenése is különleges: világító kék szemeivel bárkit megigéz. Határozott fellépésével abszolút magára irányítja a figyelmet, így bele is kezdtünk a beszélgetésbe.

A történetet a legelején kezdtük. Elmesélte, hogy édesapjával kezdett rajzolgatni. Mint mondta, apukája is kreatív ember: szeret festeni, barkácsolni. Ezután az általános iskolában tanárai figyeltek fel tehetségére. Ők noszogatták, hogy alkosson, ezért két szakkörre is járt. Az egyiken szőttek, batikoltak, és egyéb kreatív dolgokat gyártottak, míg a másikon rajzoltak.

Ezután jelentkezett a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolába, ahova szerencsére fel is vették: itt folytatódott, és fordult komolyabbra művészeti pályafutása.

- Imádom ezt az iskolát - mondta Eszter. - Grafika szakon tanulok, most ötödik éve vagyok itt. Tavaly sikeresen leérettségiztem, most a szakvizsgámra készülök. Inkább az alkalmazott grafika áll közel hozzám, de képgrafikát is tanulok. Az alkalmazott grafikát valahogy jobban meg lehet élni - meséli.

Eszköztára sokrétű, több eszközzel is szeret dolgozni.

- Ebben a tanévben kezdtem el festeni, és nagyon tetszik. Igazából haragszom is egy kicsit magamra, amiért nem próbáltam ki korábban. Eddig inkább csak szeneztem, meg pasztelloztam. Igazából az ötödik év mindig szabadabb, mert már nincs rajtunk az érettségi és a tantárgyak terhe: szabadabban lehet alkotni. Így jött a festés is. Akrilfestékkel szeretek dolgozni, nagyon élénk színeket és fényeket használok. Emellett nem vonalakkal, hanem foltokkal, alakzatokkal dolgozom. Úgy érzem, ez az ötödév sikeresebb, mint az előző négy volt. Már nemcsak elvégzem a feladatot, hanem élvezem és megélem az alkotást. Ez a belefektetett időn és a minőségen is meglátszik.Eszter a grafika területén is brillírozik, nem csoda, hiszen ez a fő csapásvonala.

- Mint mondtam, az alkalmazott grafika részét csinálom szívesebben: illusztrációk, arculattervezések, üdvözlőlapok, bármi jöhet. Jelenleg a szakvizsgára készítem a feladatokat: az egyik egy termékcsomagolás készítése, népművészeti motívummal. Én egy őrségi kézműves csoki papírját terveztem meg. Ezen nem hagyományosan jelenik meg a népi minta: geometrikus formákra bontottam a motívumot - így is felismerhető, de mégsem egy átlagos hímzés jelenik meg rajta. A másik feladathoz pont kapóra jött, hogy az egyik ismerősöm belefogott a pálinkabizniszbe: megkért, hogy tervezzek címkét az üvegekre, én viszont továbbgondoltam a feladatot a szakvizsgára, és teljes arculatot készítek neki. Remélem, hogy a vizsgán túl, a piacon is hasznosítják majd a munkámat. A grafikában - csakúgy, mint a festészetben - letisztult formákkal, foltokkal dolgozom. Mondhatni tömegben gondolkodom - magyarázta.

Eszter nekünk is megmutatta azokat a műveket, amikkel a verseny indult. A fenti képen az a félalak látható, amit a zsűrinek is bemutatott. Ezzel bejutott az országos versenyre. Az alsó képen egy másik munkája látható, két perspektívából (Fotó: Unger Tamás)

Ahogy egyre halad előre a beszélgetés, ő is egyre jobban belelendül - már nem várja, hogy kérdezzek, magától mesél művészeti tevékenységéről. Például arról, hogy szerencsére nemcsak a szekrény mélyének fest, hanem szívesen megmutatja alkotásait a közönségnek is. Önálló kiállítása eddig egy volt: absztrakt képeit lógatták fel egy kávézó falára, közös kiállításokon viszont már több képe is szerepelt. Első, nagyobb volumenű kiállítása a tervek szerint májusban, a Váci Mihály Általános Iskolában lesz.

Eszter először a szakvizsgán és a felvételiken szeretne túl lenni, hiszen ebben is maximalista: egészen a doktori címig szeretné vinni. Tavaly már felvételizett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, ám akkor a második rostán kiesett. De mint mondja, ez nemhogy eltántorította volna, sokkal inkább megerősítette. Idén újra jelentkezik, de a Magyar Képzőművészeti Egyetemet is megjelöli.

Munkáit több helyütt a zsűri is megcsodálhatta már: volt nemzetközi versenyen is. Most egy olyan megmérettetésre készül, aminek nagy tétje van.

- Fut jelenleg egy verseny, aminek keretében először házon belül kellett megmérettetni magam. Két csendéletet és egy félalakot kellett festeni. Szerencsére annyira jól sikerültek, hogy én és egy negyedéves lány mehetünk az országosra. A következő fordulóban ugyanez a három feladat lesz, viszont ott már az ország legjobbjaival kell versenyeznem. Nagy tétje van a kihívásnak: aki megnyeri, az megússza a képzőművészetin a felvételi első fordulóját, azaz a mappaleadást.

- Igazából ez a legnagyobb álmom, hogy felvegyenek az egyetemre, majd mesterképzésre, és megszerezzem a doktorit. Ha mindez megvan, akkor akár egyénileg, akár társas vállalkozásban nyithassak egy grafikai stúdiót vagy egy tágabb kreatív stúdiót. Mindenképpen ezzel szeretnék foglakozni. Emellett szívesen lennék óraadó is valamelyik művészeti iskolában.

Eszter addig sem tétlenkedik, míg nem jön el az átütő siker: jelenleg barátoknak, ismerősöknek készít meghívókat, de vannak felkérései beltéri falak egyedi kifestéseire is.

- Tulajdonképpen olyanokat festek, mint egy falmatrica, csak én egyedileg megtervezem, és kézzel festem meg - zárta a beszélgetést.

Vadas Krisztina

2016. január 27., 21:02 szerző: Vadas Krisztina fotós: Unger Tamás

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...