Kultúra

2017.03.08. 18:21

Nők a múlt századfordulón, Spiegler Tibor kimeríthetetlen kincsestárából

Szombathely - A nőnaphoz igazított könyvtári fotókiállítást nézegetve érti meg az ember igazán, hogy miért olyan nagy bennünk még mindig a vágyakozás a múlt századforduló aranykora iránt. Hogy miért voltak ezek - miért ezek voltak - azok a boldog béke-idők.

Ölbei Lívia

Spiegler Tibor helytörténész kincsestára, úgy tűnik, tényleg kimeríthetetlen. A Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadó- és kiállítóterében ezúttal a múlt századforduló (szombathelyi) polgárkisasszonyai és úrihölgyei szolgáltatnak a BDK helytörténeti klubjának nőnapi portréfotótárlatához muníciót.

Polgárkisasszonyok és úrihölgyek. "Az elegancia az egyetlen szépség, mely soha nem fakul", mondja a BDK-tárlat Audrey Hepburntől választott mottója. Tóth Gábor is egyetért Fotó: Unger Tamás

A gondosan beállított, régi, műtermi fotókban eredendően van valami megmagyarázhatatlan, megejtő, ártatlan báj. Egyszerre képesek beszélni örökkévalóságról és múlandóságról; arról, ami volt és sose lesz, de van mégis. Bennük az idő, minden értelemben. A fotózkodáshoz készülődés ideje, a szinte rítusnak tekinthető - ráadásul többnyire az élet rituális, nagy pillanataihoz kapcsolódó - fotózás-fotózkodás komolysága (még jóval a digitális kattintós korszak előtt), a megfelelés igyekezete és az utókornak nyomot hagyni kész öntudat. Szilárd Tódor, Knebel Ferencz, Knebel Jenő - a korszak szombathelyi műtermi fotográfusai. A Knebel fotós dinasztia nevét a Szemtől szemben-kiállítás (és a súlyos albummá bővülő katalógus) révén tanultuk meg sokan az elmúlt években.

Kedvező Knebel-ajánlatok

A BDK tárlatán látható fotók is ezekben a régi belvárosi műtermekben készültek. A műtermi reklámok szerint Knebel Ferencz műtermét a Belsikátor 1-ben kereshette föl a közönség, Szilárd Tódornak a Kőszegi, illetve a Király utcában volt műterme. Knebel Jenő "csász. és kir. udvari fényképész - KuK Hoffotograf" pedig a Gyöngyös utcában fogadta a megrendelőket. "E képből egyes példányok folyvást kaphatók, vagy róla nagyítások, festmények bármely nagyságban megrendelhetők", szól Knebel Jenő ajánlata. "Utánrendelések évek múlva is eszközölhetők", ígéri Szilárd Tódor. Ez a "folyvást", ez az "évek múlva", ez a lényeg; talán éppen ebben van a titok. A bizalomban, hogy a századfordulós virágzás hosszan tartó és stabil marad. Valószínűleg ezért vágyunk oda vissza, bár éppen a múlt századfordulós pezsgés emblematikus figurája fogalmazta meg a mélyben már növekvő világérzetet, hogy minden egész eltörött. A Spiegler Tibor gyűjteményéből válogatott fotókról a cím szerint polgárkisasszonyok és úrihölgyek néznek ránk. De abban az időben tőle telhetően elegáns, takaros volt mindenki, aki fotózkodni ment. Zárt elegancia és nyílt tekintet. Nézzünk körül régi albumokban, ha még megtaláljuk őket. Szabó Magda és Závada Pál tud erről mesélni. Közben ne hagyjuk ki a BDK kiállítását, amely nagy érdeklődéstől kísért divattörténeti előadással nyílt meg a nőnap előestéjén.

Szilárd Tódor műterméből

"Igaz szeretettel, Erzsike - Szombathely, 1912. nov." Mindenfelé gyöngysorok, guruló gyöngybetűk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!