Kultúra

2016.09.23. 07:38

Szombathelyi ikonok a kirakatban: Annus néni a divat - imádni fogod!

Szombathely – Csoportosan nekiindulunk a belvárosnak, pedig nincs is Bloomsday, csak az ősz virágzik és hunyorog a késő délutáni napsütésben. A STAG-tagok kigondolták, megcsinálták és kitették az ablakba. A kirakatkiállítás október 5-éig tart nyitva: éjjel-nappal, Szombathelyen.

Ölbei Lívia

A mozinál találkozunk, és miközben a közönség a Kőszegi utcai főbejáratnál várakozik, az árkádok alatt elkészül az első fotó: a Savaria Tendency Art Group Művészeti és Kulturális Egyesület (majdnem) összes tagja nekigyürkőzik és összehajol: Bodorkós András, Kaczmarski Ágnes, Oroszy Csaba, T. Takács Tibor, S. Horváth Ildikó, Stekovics Gáspár, Szántó István, Veres Éva. A háttérben a „futureal” fölirat rögtön új összefüggésbe helyezi a csoportosulást, amelynek tagjait – külön-külön - mindenki ismeri, aki picit érdeklődik a szombathelyi képzőművészet iránt. A STAG időről időre csoportként is hallat magáról. Íme!

Művészetet mindenkinek!

A kiállítás rendhagyó, de a hagyományos köszöntő nem marad el: a kirakatkiállítás a város támogatásával, a vállalkozó kedvű belvárosi üzletek közreműködésével jött létre, ezért aztán dr. Takátsné dr. Tenki Mária üdvözli az egybegyűlteket. Némi föltűnést talán kelt a kis csapat a járdaszélen, aztán tényleg indulás. Kőszegi utca, a kirakatban Bodorkós András-installáció. Alkot/ás és magyarázat. Az alkalmi utcai tárlatvezetést az alkotók vállalták.

Kenyér-lesők

Mint a középkori kocsiszínház: amikor nézők vonulnak színről színre, jelenetről jelenetre, és nem a színházi előadás vonul el a szemük előtt. Ráadásul még a Márton-évhez is hozzá lehet kapcsolni az akciót: ez a kiállítás mindenkié, osztódik az élmény. A kirakatnézésről úgyis könnyen beugrik Rimbaud Kenyér-lesők című versének jellegzetes képe (Kosztolányi-fordításban): amint a kisgyerekek rózsás orrukat vágyakozva a rácshoz nyomják, úgy bámulnak befelé.

Olyanságok az óceán mélyén

A kirakat akkor jó, ha magához vonzza a tekintetet. A művészetnek meg nehéz megvonni a határait. Kicsit mindenesetre úgy érezhetjük magunkat, mintha elindultunk volna húsvéti tojást keresni. Ki tudja, mi az izgalmasabb: ha a kirakat mögé csempészett képzőművészeti alkotások belesimulnak a kínálatba - vagy ellenkezőleg: kirínak a környezetükből. Oroszy Csaba arany és ezüst lobogásainak kell a tér, aki végighalad a Király utcán, észre fogja venni. T. Takács Tibor sötét napszemüveget viselő tűzpiros kávéfőzője akár a Fő téri üzlet logója is lehetne, de a lényeg az alkotó szerint nem ebben van. A kávéfőző a csali, a kiállított műtárgy megpillantásáért tényleg nagyon közel kell hajolni, mintha az óceán mélyére néznénk - és ott egyszer csak ritka kincset találnánk. A Napkirály elveszett Tessék megkeresni!

Annus néni a divat

Veres Éva elegáns ékszerei neglizsében és próbababákon is érvényesülnek, Kaczmarski Ági viszont már régen megtalálta Szombathely legvonzóbb, legderűsebb és leglazább, legavantgárdabb fotómodelljét, Annus nénit – akiben nem veszett el a kislány. Most a városháza környékén provokál. Néhány tíz méterrel arrébb Szántó István legkedvesebb „fogadalmi tárgyát”, a Születést tette közszemlére: a légiesen áttört fatábla burjánzó motívumrengetege előtt érdemes elidőzni. A fogadalmi tárgy hagyománya a vallásos folklórban gyökerezik, magyarázza a művész. Kegyképeknél, oltárnál szokták elhelyezni: a hála jeleként vagy segítségkérés szándékával. (Szántó Istvánnál nyilván a hála dominált: a kislánya világra jöttéért.) Újraértelmezett fogadalmi tárgy, kiemelve a hagyományos kiállítóterek – „a művészet templomai” – világából.

Juhász Ferenc és Esterházy Péter tekintetében

Stekovics Gáspár képzőművész-fotográfus szuggesztív Juhász Ferenc-portréját hozta el: 2013. augusztus 16-án ezzel a Steko-fotóval köszöntötte a 85 éves költőt a Litera-portál. A fotót szóvá tette Esterházy Péter. Minden mindennel összefügg, a távlatok beláthatatlanok: Szigliget, alkotóház, barátság, fasírtos fiú, süllyedő Atlantis. A Steko-portrék mellé mindig jár egy-egy finom S. Horváth Ildikó-illusztráció: a kirakatban az egyiket maga Csokonai Lili írta alá. Ma meg már se Juhász Ferenc, se Esterházy Péter. És mégis. (Az üveg mögött könyvek. Például a Hasnyálmirigynapló.)

Bartek nagymamája

Bartek Péter Pál festőművész nincs itt a tárlatnyitó sétán – csodálatos nagymamája viszont eljött a STAG-kiállításra. Aki nem hiszi, járjon utána!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!