Kultúra

2015.11.17. 10:42

Szombathelyi sikeríró születik - Erotikus könyv luxussal és botrányokkal

"Botrányosan jó" - ez volt az első kritika, amit találtam az Amíg kinyílik a szemünk című könyvről. Egy titokzatos szombathelyi nő a szerző: Mira Sabo.

Bakos Ágnes

„Civilben” egy üzletasszony Mira Sabo, a divat világából. A racionális gondolkodású nő egy „másik élete” került nyomtatásba.

A könyvére az egyik női magazin hívta fel a figyelmemet: a legfrissebb hazai megjelenések közül ötöt emelt ki novemberre a magazin – az egyik a Szombathelyen élő íróé. A Szürke ötven árnyalata trilógiához hasonlította a felhívás – ami valljuk be, nem semmi, hiszen milliós tábora van az erotikus sorozatnak.

Fotók: Szendi Péter

– Már nyolc éve elkészült a könyv – mondta el Mira Sabo, abban a hangulatos kis kávézóban, ahol dolgozni szokott, immár Szombathelyen. Kanada és Málta után tért haza, mint mondta, elsősorban a gyerekük miatt döntöttek így a férjével. Az Amíg kinyílik a szemünk 18-as karikával jelent meg. A tartalma botrány, erotika, titkok, luxus.

Az ajánlás szerint: „Az alvilág összefonódva az ország rejtélyes leggazdagabbjaival, egy fiatal lány szemszögéből sok szexszel fűszerezve.”

– Nagyon meglepett, hogy ekkora érdeklődés van a téma iránt, az erotika iránt, ezt már a megjelenés előtt tapasztaltam. Persze posztoltam részleteket a könyvből, de mégis: egy meg sem jelent írásért már rajongtak! Aztán, hogy kijött a könyv, rengeteg levelet kapok, nagyon örülök.

És hogy hogyan készült?

– Nem tervezek jeleneteket, párbeszédeket. Megvannak a karakterek, én ismerem őket, lepereg a filmjük előttem, aztán leírom, amit láttam – magyarázta az írónő.

– Hajnalban írok, amikor tudok magamnak lopni két órát a napból. Meg a séta az én időm: amikor sétálok, akkor lejátszódnak előttem a jelenetek, utána leírom.

Meg persze a kávézóban, ahol találkoztunk.

– A mindennapi zűrzavarból kizárom magam az írással. Amit írtam, azzal a szűkebb környezetemet szórakoztattam, és egyre inkább nógattak, hogy ezt meg kell jelentetni. Nyolc éve úgy láttam, hogy nem áll kész a társadalom arra, hogy megjelenjen egy ilyen regény. Most már igen.

– Nem csak a szexről szól a könyv, sőt. Kell az izgalom, a történet, még ha közben erotikus is a tartalom – magyarázta a szerző.

Azt mondta: így egész, így kiegyensúlyozott ember, hogy egészen más területen dolgozik és mellette ír. Vagyis egyelőre marad „mellékállásnak” az írás és immár a regény promotálása, hiszen szétszedik a rajongói!

Fotók: Szendi Péter

Külföldi megjelenés vagy esetleg megfilmesítés? Bármi lehet az Amíg kinyílik a szemünk sorsa. Úgy látszik, sikeríró születik – és büszkék lehetünk, hogy Szombathelyen!

Végül álljon itt néhány gondolat Mira Sabotól Szombathelyről: „A város ahol élek. Az otthonom Tulajdonképpen mindig is itt állt, ha néha távolból szemléltem, akkor is. Lecövekelt a szívemben. Na igen, kell némi idő, míg az ember elkezdi értékelni a múltját. Egy városban élni, távol egy csücsökben a nyugalom szigetén Egy városban ahol rend van, viszonylagos jólét. Sokan vágynak rá. Így visszagondolva emlékeimben, irigylem magam. Szép helyre születtem. Aztán 15 évre eltűnni és most újra itt lenni, megint tanulni mindent Különös, megfoghatatlan percek, mikor egy park padjáról rám mosolyog a múltam.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!