Kultúra

2017.05.18. 18:25

Tájidegen színdarabot hozna w. Horváth Tibor Szentgotthárdra

Szentgotthárd - Kísérletező előadó- és alkotóművészet - talán így lehet leírni a szentgotthárdi w. Horváth Tibor munkáit, produkcióit. A legújabb egy különleges színi előadás, amelyet elhozna Szentgotthárdra.

Bakos Ágnes

- Budapesten az Artus Stúdióban csináltunk kísérleti színházat Lukács Mihály rendező barátommal és a Kompánia Színházi Társulattal - számolt be w. Horváth Tibor. A szentgotthárdi médiaművész egyrészt alkotói, másrészt előadói szerepet vállalt az előadásban. Ez volt a Romépítés című darab második bemutatója: már tavaly nyáron játszották Zsámbékon.

- Azért is különleges, mert a nézők a jeleneteket egy mozgó lelátóról nézhetik végig - számolt be az előadásról. A lelátó mozgathatóságát ki is használják az alkotók. Jelenetről jelenetre gurul tovább, így építi fel a történetek kusza szövedékének érzelmi ívét - fogalmazta meg w. Horváth Tibor. A fővárosi előadás alkalmával "helyszínházfilmként" határozták meg a szervezők a darabot.

Az előadás a házigazda stúdió Arccal a halnak programjának keretein belül jött létre. Az előadás egy raktárépület nagy üres terében játszódik. A nézők a jelenetek között egy mozgó lelátóval kocsiznak végig.

- A struktúrára természetesen a hely adottságait kihasználva mindig más és más előadást láthat a közönség - mutatta be az előadás technikai hátterét. Éppen a különleges technika miatt egyszer-re harmincan láthatják a darabot, pontosabban darabokat.

w. Horváth Tibor a Romépítés produkcióban Fotó: Takáts Fruzsina

Az alkotók megfogalmazása szerint a színházi formákat a film nézőpontját használva bővítik a nézői szerepet újragondoló valódi utazássá.

- A produkciót nagyon jól fogadta a kísérleti színházi szakma és közönség, jó kritikákat kaptunk meghatározó színházi rendezőktől - összegezte a budapesti bemutatkozás után a szentgotthárdi alkotó. Tibor azt szeretné, ha a "saját közönségének" is megmutathatná a színdarabot:

- Ezt a produkciót szeretnénk Szentgotthárdon idén augusztusban a Tájidegen Művészeti Szabadnapokon is bemutatni. Egyébként a fesztivál programja már körvonalazódik: augusztusban, a harmadik Tájidegenre érkezikpéldául a Tapasztalt Ecsetek formáció, fellép a Húrfúzió, valamint Christof Ressi és Szilard Benes.

A Romépítés című darab pedig (Szentgotthárd előtt vagy után) Szombathelyre is eljuthat, hiszen a vasi megyeszékhelyen is keres megfelelő befogadóhelyet, teret w. Horváth Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!