Kultúra

2015.07.05. 07:41

Tambura, tánc, jókedv: megtelt a főtér a hetedik Horvát napra

Szombathely - Hetedik alkalommal tartottak Horvát napot a vasi megyeszékhely központjában.

Szombathelyi Médiaközpont

Ezúttal Szombathely legújabb testvérvárosából, Sisakból is érkezett küldöttség az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvényre.

Horvát nyelvű szentmisével kezdődött a hetedik  alkalommal megrendezett Horvát nap Szombathelyen, a misét Anton Kolic plébános celebrálta a csaknem háromszázfős sokadalomnak  a Fő téren. Ezt követően pedig sorrendben a magyar, a horvát és a gradistyei horvát himnusz csendült fel. A megjelenteket házigazdaként  Jurasits Ferenc, a Szombathelyi Horvátok Egyesületének elnöke és Skrapits László, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat vezetője köszöntötte.

- Óriási öröm számunkra, hogy az egész délutánt betöltő programunkat  évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri. Ez szerencsére nemcsak a horvátok részéről nyilvánul meg, hanem a vasi megyeszékhely lakói is egyre inkább készülnek a Horvát napra,  mert tudják azt, hogy egy nívós rendezvény vár rájuk, ahol a garantált a jókedv, a szórakozás - fogalmazott Skrapits László.

Az idei rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő is, aki az alkalmat kihasználva átadta Szentpéterfa képviselőjének azt a díszes okiratot, amely arról tanúskodik, hogy a vasi település Magyarország 2014. évi CIII. számú törvénye értelmében teljes joggal viselheti a Leghűségesebb Falu dicső címet, amelyet azzal érdemelt ki, hogy a trianoni békediktátumot követően hősies ellenállást kifejtve Narda, Ólmod, Pornóapáti, Horvátlövő, Vaskeresztes és Felsőcsatár községekkel közösen elérte, hogy ne Ausztriához, hanem Magyarországhoz tartozhasson.

A hetedik szombathelyi Horvát napon többek között megjelent Gordan Grilic Radman, Horvátország magyarországi nagykövete is. A rendezvényt megnyitó dr. Puskás Tivadar polgármestert pedig elkísérte a vasi megyeszékhely legújabb testvérvárosa, Sisak első embere,  Kristina Ikic Banicek.

A köszöntőket követően remek kulturális csemege várt az egyre nagyobb  tömegre: fellépett a sisaki Ivan Goran Kovacic együttes, valamint több szombathelyi,  horvátlövői,  mosonmagyaróvári énekkar és zenekar. A nap táncházzal zárult, melyhez a szentpéterfai Pinka Band szolgáltatta a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!