Kultúra

2015.04.08. 12:59

Tárlat és könyvbemutató a roma kultúra napjára a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Szombathely - A roma kultúra napját 1993 óta ünnepeljük Magyarországon, minden évben április elején. A Berzsenyi könyvtárban csütörtök délután kínálnak ebből az alkalomból programot: könyvbemutatót, kiállítást, filmvetítést.

Ölbei Lívia

A „cigányság szent ünnepének" nevezte Choli Daróczi József a minden év áprilisának első hétvégéjén megrendezendő roma kultúra napját. A programot első alkalommal 1993 áprilisában szervezték meg neves cigány művészek Budapesten, a Magyar Írószövetség székházában.

Az idén a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a szombathelyi roma nemzetiségi önkormányzat kínál gazdag délutánt a roma kultúra napja alkalmából csütörtökön 17 órára a földszinti előadóteremben.

Ferkovics József alkotásaiból válogat a BDK kiállítása, a festőművészről készült filmet az Aranyhíd diákjai láthatják. Fotó: VN archív

Lesz könyvbemutató: Nótár Ilona, Amit a nő kíván című kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Nótár Ilona író, újságíró, szülésznő és pedagógus. Legújabb könyvében 16 nő történetét rögzíti: 16 vallomást önmagukról, a világról, vágyaikról. Ahogy az ajánló mondja: „Nem könnyű elmagyarázni annak, aki nem lát, hogy milyen a szivárvány. Még nehezebb egy férfinak leírni, mitől nő egy nő. Nótár Ilona még ennél is nagyobb fába vágta a fejszéjét akkor, amikor arra vállalkozott, hogy novellaformában fest képet arról, milyen egy roma nő."

Lesz a roma kultúra napján tárlatnyitó: a Szombathelyen is jól ismert Ferkovics József festőművész alkotásaiból láthat válogatást a közönség. Az esten közreműködik Baranyai Sándor (hegedű) és az Aranyhíd táncosai: Forgács Vanessza, Bogdán Vanessza és Árvai Mária.

Ugyancsak csütörtökön, de a délutáni Berzsenyi Dániel könyvtári programot megelőzően (13 órakor) a szombathelyi Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrált Központ diákjainak levetítik a „Sárga, piros, kék – Ferkovics József útjai" című, többszörös díjnyertes dokumentumfilmet. A film Boros Ferenc és Rozmán László alkotása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!