Kultúra

2017.05.03. 16:45

Hol Tartuffe, ott Tartuffe - Pénteken Moliére-premier a Weöres Sándor Színházban

Szombathely - Hogyan láthatta olyan pontosan az életünket ez a Poquelin nevű, francia fickó, valamikor a 17. század második felében? Hát persze hogy látta: ő Moliére. Tartuffe című komédiáját a Weöres Sándor Színház mutatja be május 5-én, Mertz Tiborral a címszerepben, Béres Attila rendezésében.

Ölbei Lívia

Moliére darabját megírása után azonnal betiltották, pedig céltáblája "nem a vallás vagy a papság volt, hanem azok, akik az emberi gyengeséget, kiszolgáltatottságot vagy butaságot kihasználva, a hit álarcában egyéni érdekeiket érvényesítik". Nehéz ügy ez, annyi biztos.

Az alaphelyzet szerint a jómódú, családos Orgon egy szép napon befogad házába egy idegent, akivel ráadásul a templomban találkozik (ott "szedte föl"). Tartuffe erényes férfi, már-már szent, tanításait Orgon elbűvölten követi, sőt erre kényszeríti feleségét és gyermekeit is. A családfő a végletekig a szent ember befolyása alá kerül, családtagjai hiába igyekeznek kézzel-lábbal figyelmeztetni. Hogy Orgon eléri-e a gödör alját, a pénteki premieren kiderül.

Mindenkinek van rejtegetnivalója. A szent család a Tartuffe nyitójelenetében, Horesnyi Balázs díszletében, Pilinyi Márta jelmezeiben. Balról: Nagy Cili, Edvi Henrietta, Jámbor Nándor, Kenderes Csaba, Csonka Szilvia, Orosz Róbert, Németh Judit, a háttérben Matusek Attila Fotó: Szendi Péter

Mert betiltás ide vagy oda, a Tartuffe idestova több mint háromszáz éve töretlenül népszerű a világ színpadain. Szombathelyen ráadásul Parti Nagy Lajos zseniális átiratában kerül színre. (Lehetséges, hogy a mai magyar Parti Nagy-szöveg szólal meg ugyanolyan ízesen, szellemesen, elevenen, mint anno Moliére-é az ősbemutatón.)

"(...) A szemrehányásokat könnyen vesszük, azt azonban, ha kigúnyolnak, nem bírjuk elviselni; eltűrjük, hogy rossz hírünk legyen, de azt nem, hogy nevetségesek legyünk...", írta Moliére a Tartuffe-höz fűzött előszavában. (Hát, kellett a magyarázat.)

Pedig valójában nincs itt mit magyarázni. Van egy jó darab (a Tartuffe), hozzá jó rendező (Béres Attila) és jó társulat. Most már nem kell más, csak a közönség. Vigyázat! A színház olyan tükör, amely minden apró hibát megmutat (talán erre utal Moliére előszava is.) A Tartuffe zsenialitása abban is megnyilvánul, hogy a címszereplő viszonylag sokáig nem jelenik meg a színen. Ott van mindenhol mégis, az ő hatása érződik minden apró résben. És amikor megjelenik - Mertz Tibor képében -, nem okoz csalódást. De ha nincs Orgon, nem működik a Tartuffe-jelenség sem.

Tartuffe szerepében Mertz Tibor. Orgon szerint, Parti Nagy Lajos átiratában Tartuffe "szent érzékenysége nem ismer határt, s mint Jézus az ostort, úgy csattogtatja ő nyelve bársonyát a szeretet nevében" Fotó: Szendi Péter

A családfő szerepében Bajomi Nagy György: kenhető vaj, kőszikla és fafej egy személyben. Újra színpadon Csonka Szilvia: óriási fordulatszámon ő Dorine, a komorna, aki két lábbal áll a földön, és mindig helyén van az esze. Elnézve ezt a díszes kompániát (ahol mindenkinek van rejtegetnivalója), még az a gyanú is fölmerülhet, hogy Moliére valami trükk bevetésével egyenesen a szombathelyi színészeknek írta meg a Tartuffe-öt. Itt van Nagy Cili (Orgon felesége), Edvi Henrietta (Orgon lánya), Kenderes Csaba (Orgon lányának szerelme), Jámbor Nándor (Orgon fia, de ne csak a vitézes melegítőjét figyeljék!), Németh Judit (Orgon anyja), Orosz Róbert (Orgon sógora), Matusek Attila (Tartuffe titkára), plusz föltétlenül Loyál Ignác: Kelemen Zoltán.

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara, díszlet: Horesnyi Balázs, jelmez: Pilinyi Márta, kellékes: Viszlay Zoltán Fülöp, súgó: Kisely Máté, ügyelő: Schmidt Róbert, rendezőasszisztens: Kovács Nóra, M. Kapornaki Rita. Rendező: Béres Attila.
A végrehajtás pénteken 19 órakor kezdődik a Márkus Emília Teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!