Tartuffe-olvasópróbát tartottak a Weöres Sándor Színházban

2017. március 28., 09:00 szerző: Ölbei Lívia fotós: Gombás Mónika
komment
Szombathely - Rögtönzött latinórával indít Béres Attila a Tartuffe olvasópróbáján. Gondolkodom, tehát vagyok, de vajon mi kell a gondolkodáshoz? Kételkedés. "Dubito ergo cogito, cogito ergo sum." Így teljes a kör. Ha a kétely hiányzik, minden megtörténhet. Pont, mint a Tartuffe-ben.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Vineta Köztársaság - avagy a tökéletes világ - díszletének előterében ül össze az olvasópróbára a Tartuffe-társulat. Rohan az idő (vagy inkább nem mozdul semerre, majd meglátjuk). Béres Attila mindenesetre szerencsére csak egy szezont hagyott ki Szombathelyen: a 2014/15-ös évad Székely Csaba-ősbemutatója, a revelációval fölérő Vitéz Mihály után most Moliére-t rendez a Weöres Sándor Színházban. (Az elmúlt tíz évben olyan további jelentős előadásokat hozott létre a szombathelyi társulattal, mint például a Top Dogs vagy a Kabaré.)

Most Moliére-t rendez, bár ez így nem egészen pontos. Ahogyan az is csak féligazság, hogy Tartuffe-öt. "Moliére: Tartuffe", írta Parti Nagy Lajos. Ami nagyjából annyit tesz, hogy Parti Nagy Lajos (2006-ban) nem egyszerűen újrafordította a darabot, hanem - megtartva a cselekményt, a fordulatokat - elkészítette a saját, teljes jogú Tartuffe-változatát. A zseniális nyelvrontó, nyelvbontó nyelvújítóként számontartott Parti Nagy ízes, plasztikus, bravúrosan szellemes mai nyelven szólaltatja meg ezeket a különben örök - vagy ahogyan Béres Attila fogalmaz: archetipikus - figurákat.

A Tartuffe olvasópróbája a Márkus Emília Teremben. Az asztalfőn a rendező: Béres Attila Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Arról van szó, hogy a jómódú, családos Orgon egy szép napon befogad házába egy idegent, akivel - mit tesz isten - a templomban találkozik. Tartuffe erényes férfi, tanításait Orgon elbűvölten követi, sőt erre kényszeríti feleségét és gyermekeit is. És hiába a jó szó, észérv, hiába a hitvesi szeretet, Orgon nem hallgat másra, csak imádott Tartuffe-jére, miközben "húzza maga után a családját a szakadék széléig, sőt még azon is túl".

Kell-e mondani, hogy Moliere 1664-es darabját azonnal betiltották. Pedig Moliere céltáblája nem a vallás vagy a papság. Hanem azok, akik "az emberi gyengeséget, kiszolgáltatottságot vagy butaságot kihasználva, a hit álarcában egyéni érdekeiket érvényesítik". Így vagy úgy, hosszú harc árán, királyi beavatkozással szűnt meg a színpadi Tartuffe-tilalom. A darab rejtélyes ötödik felvonásában szintén a király tesz igazságot, mint a mesében. Ha egyszer egy vígjáték csakis happy enddel végződhet.

Orosz Róbert Orgon sógorát játssza. Csonka Szilvia kislánya születése után Dorine szerepében tér vissza a színpadra Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

Parti Nagy Lajos azonban nem adja ilyen könnyen. Azt mondja, hogy számára a Tartuffe a negyedik felvonással véget ér: "(...) a színpadi befejezést tehát a szerző a mindenkori rendezőre bízza, amint ezt, akaratlanul, Moliére is tette, megírván a finoman szólva is álszent ötödik felvonást - kezdjen vele az utókor, amit akar. Szerző el kell mondja, hogy többféle, hosszabb-rövidebb írott véggel kísérletezett, végül mindegyiket hamisnak, beszédesen gyengének találta a néma záróképhez képest: ott ül a család az üres színpadon, túl hisztérián, túl érzelmeken, túl apátián, összepakolva várja a speditőrt. Orgon motyog, vagy már nem is motyog, némán üldögél, mint a pakkok egyike.

Nem a házából, a saját életéből rámolta ki magát. Se a csoda nem jön, se a végrehajtó. Ami jön, az a - függöny." Azért azzal a függönnyel várjunk egy kicsit. Béres Attila él a szerző (szerzők) által fölkínált lehetőséggel: azt ígéri, hogy a szombathelyi Tartuffe-változatban lesz ötödik felvonás. Megjön a speditőr? Május 5-én, a premieren kiderül.

Elöl Edvi Henrietta, mellette Kenderes Csaba (a szerelmesek), aztán Nagy Cili (Orgonné), Németh Judit (Orgon mamája) Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

De addig sok minden történik. Mindenekelőtt Béres Attila olvas, a régi olvasópróba-hagyomány szerint - ő is ezt tanulta a mestereitől. Csak még néhány instrukció. A címszereplő Mertz Tibornak például az, hogy "Tartuffe a legzseniálisabb színész". Orgon szerepében Bajomi Nagy Györgynek az, hogy "Gyuri, le ne fogyj".

Íme a család az asztal körül. Orgon felesége: Nagy Cili. Orgonék Mariane lánya: Edvi Henrietta. Mariane szerelme: Kenderes Csaba. Mariane komornája: Csonka Szilvia (ő is visszatérő, kislánya születése után!). Orgon fia: Jámbor Nándor. Orgon anyja: Németh Judit. Orgon sógora: Orosz Róbert. Plusz Tartuffe titkára: Ma-tusek Attila. És persze Loyal Ignác végrehajtó: Kelemen Zoltán. Meg a rügyező remény, hogy - amint Parti Nagy Lajos valamelyik szereplő szájába adja - "egy Tartuffe se tart örökké".

Ölbei Lívia

2017. március 28., 09:00 szerző: Ölbei Lívia fotós: Gombás Mónika

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...