Kultúra

2015.04.01. 08:10

Természetesen angolul: a 13. drámafesztiválon a szombathelyi Simon István iskola produkciója nyerte el a fődíjat

Szombathely – A szombathelyi Simon István utcai Általános Iskola „Snow White” című jelenete nem egyszerűen arany minősítést kapott a 13. angol drámafesztiválon, hanem elnyerte a fesztiválkupát, vagyis a legjobb rendezésnek járó díjat is.

Unger Tamás

A csapatot dr. Erhardtné Kovács Georgina  készítette föl a bemutatkozásra. A Simon István utcaiak tavaly is elvitték a fesztivál fődíját. Az angol nyelvű drámafesztivál eredendően regionális kezdeményezés volt, de már csak Vas megyében szervezik meg évről évre a rendszerint nagy sikernek örvendő eseményt. Mint mindenhez, ehhez is elhivatott szakemberekre van szükség. A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi Regionális Angoltanári Központja képviseletében Wagner Anikó tanárnő mozgatja a drámafesztivál szálait, a szervezésben minden évben ott áll mellette Riffel Katalin (különben a Horváth Boldizsár középiskola angoltanára). És nem lehet eléggé méltányolni a felkészítő tanárok munkáját, akik elérik a legfontosabbat: a diákok átélik és megtapasztalják, hogy az angol nyelv nem száraz tantárgy, hanem hasznos, sikerélményt nyújtó örömforrás.

Az idén a  megye 9 általános- és középiskolájából 130 diák (a 3. osztálytól  a 14. évfolyamig)  22 angolul előadott produkcióval - verssel, dallal, jelenettel – lépett föl kedden délután a Weöres Sándor Színházban. Az elmúlt években több helyszínen megfordult már a drámafesztivál (Bük, Körmend, Vép; Szombathelyen több iskola és a Savaria Egyetemi Központ), de igazi színházi körülmények között, profi és kedves ügyelő, világosító közreműködésével most először mutatkozhattak be a gyerekek. Ahogy Wagner Anikó mondja, a színházi hangulat sokat hozzátett ahhoz, hogy az esemény igazán emlékezetes maradjon a játékosoknak és szülőknek egyaránt. A szakmai zsűriben „a hagyományoknak megfelelően"  Nagy Cili, a WSSz színésznője, W. Farkas László angoltanár, tolmács, Juhos Erika, az Oxford University Press képviselője, valamint Wagner Anikó foglalt helyet. A zsűritagokat külön örömmel töltötte el, ha azt látták, hogy a játék izgalmában a fellépők valójában meg is feledkeznek arról, hogy angolul beszélnek – és ez a legfontosabb: hogy természetessé válik számukra az angol nyelv használata. A zsűri végül 9 arany, 9 ezüst és 4 bronz minősítést (itt nincsenek helyezések), valamint több különdíjat adott ki: ez utóbbit a különleges, a kiemelkedő teljesítményekért.

Muszáj elmondani azt is, hogy évről évre szűkösebb (pályázati) források állnak a fesztiválszervezők rendelkezésére. A tankönyvkiadás államosításával megszűnt az a kellemes helyzet is, hogy a jobbnál jobb - világszínvonalú tankönyveket kínáló - kiadók versengjenek  a drámafesztivál támogatásáért: ezeknek a kiadóknak a többsége mára kivonult Magyarországról. Mindenesetre bízzunk benne, hogy jövőre is lesz vasi angol drámafesztivál. Wagner Anikón, Riffel Katalinon – és az angolos gyerekeken biztos nem múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!