Kultúra

2015.07.16. 12:23

Textilbirodalom: Kortárs hangversenyekhez is kortárs háttér dukál

Szombathely - Alapszabály, hogy egy tárlatnyitó sok mindenre való, csak a tárlat szemügyre vételére nem. Nos, az 5. Textiltriennále október végéig a rendelkezésünkre áll.

Ölbei Lívia

Nagy érdeklődés kísérte a Szombathelyi képtárban az 5. textiltriennále megnyitóját: az intézmény ezekben a hónapokban igazi textilbirodalomnak mutatja magát. Most, hogy ünnepélyes keretek között megnyílt, érdemes hosszabban elidőzni a nagyméretű fali- és tértextilek, zászlók és szalagok, öltözékek – és persze az ötletgazdag miniatűr (maximum tízszer tíz centis lehet, ez a szabály) textilmunkák között. Minden harmadik évben a kortárs textilművészet adja meg a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál hátterét, így van ez az idén is.

Minitextil a triennáléról. Kiss Ágnes művészettörténész, a képtári textilgyűjtemény kezelője. Fotó: Unger Tamás

Több fesztiválkoncertnek a képtár ad helyet a régi hagyomány szerint (hasonló alkalmakra sort keríthetnénk többször is, de ne legyünk telhetetlenek). És bár a képtár nagy részét most a textil foglalja el, látni itt mást kis. Például az állandó kiállítást, amelyen túl most Schrammel Imre keramikusművész gyűjteményes tárlata látható: a velencei porcelánoktól a kiégetett repülő madársziluettekig. És el ne feledjük: a képtár alagsorában az Irokéz Galéria várja a látogatót: a kortárs és általános gólörömmel, hogy teljes és igaz legyen a kép. És ha már kép: a textiltriennále az idén az „imago" hívószóval csábította az alkotókat. Textilkörkép és sok más a Szombathelyi Képtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!