Kultúra

2014.01.08. 14:05

Tibold Ivánra emlékeznek a zeneiskolában

Tibold Ivánra (1936-1994) emlékeznek halálának 20. évfordulója alkalmából a Bartók Béla Zeneiskola aulájában, január 15-én 17.30-kor: gyertyagyújtással, fotókiállítással, hangversennyel.

Munkatársunktól

Húsz éve, hogy nincs köztünk a zeneiskola egykori halk szavú igazgatója, Tibold Iván, aki harminc éven át vezette a Bartók Béla Zeneiskolát. Azon túl, hogy keze alatt alakult ki az a tanári testület, mely országosan elismert műhellyé tette intézményét, – ma már csak néhányan képviselik ezt a korosztályt – nagy figyelmet fordított a megye zeneoktatási hálózatának kialakítására. Segítette, szervezte, támogatta a vasi városokban megnyíló, néhol a szombathelyihez kapcsolódó fiók-zeneiskolákként induló, később önállósuló, majd központokká váló iskolákat.

Biztos érzékkel ismerte fel a tehetséges gyerekeket, s mindent megtett, hogy el ne kallódjanak. E cél vezette akkor is, mikor megálmodta a szombathelyi (zene)művészeti szakközépiskolát, s míg kiépült, annak vezetésében is részt vállalt. Ugyancsak a tehetségek – immár országos – felkutatására hívta életre (a brácsaművész zeneakadémiai tanárral, Lukács Pállal közösen) a szombathelyi születésű, világjáró hegedűművész nevével meghirdetett Országos Koncz János Hegedűversenyt, amely mintája lett a többi hangszerek hasonló versenyeinek. (Ebben a tanévben tizennegyedik alkalommal jöttek Szombathelyre az ország legjobb zeneiskolás hegedűsei.) Mindezek csak kiragadott példák a nagybőgőtanár, zenekari muzsikus, karvezető rövidre szabott, de annál termékenyebb életéből, akinek nem mellesleg három gyermeke és felesége is zenészként éli életét.

Tibold Ivánra emlékezik iskolája a 20. évfordulón, január 15-én. A Bartók Béla Zeneiskola aulájában 17.30-kor emléktáblájánál gyújtanak gyertyát, itt nyílik mini-kiállítás Garas Kálmán fotóiból, majd az iskola koncerttermében, a Tibold Iván Teremben hangverseny kezdődik a növendékek és a kollégák közreműködésével. A zeneiskolába várnak minden régi és új növendéket, muzsikustársat – mindenkit, aki ismerte, vagy szeretné jobban megismerni a 20. század utolsó harmadának szerény, ám karizmatikus muzsikusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!