Kultúra

2010.07.25. 12:35

Tisztát egyél, valót beszélj! - Hímzett vallomások gyűjteménye

A falusi konyha egykori díszeiből nyílt kiállítás hétvégén a Völgyhídi Vásár idején a nagyrákosi tájházban. A falvédőket a településen élők saját kezűleg készítették.

Bajdó Bettina

Németh Istvánné polgármester büszkén mutatja a falu szívében álló tájházat. Előrebocsátja, hogy ami a falakon belül található, az mind a régi időket idéző, azt mutatja be, milyen körülmények között éltek egykor nagyszüleink. Az első szobában falvédők borítják a meszelt felületeket, a rájuk hímzett szólások magukért beszélnek: "Szeretnék május éjszakáján letépni minden orgonát", "Tisztát egyél, valót beszélj!", "Bármerre is visz a sorsom útja, hazavágyom csendes kis falumba."

Évek óta minden vásárnak megvan a maga témája  meséli a polgármester.  Volt olyan év, amikor az odahaza szőtt abroszokat, kenyérruhákat gyűjtöttük össze, s volt olyan is, amikor lakást díszítő horgolásokat állítottunk ki. Idén úgy véltük, itt az ideje, hogy megmutassuk a konyhák egykori ékességeit, a falvédőket. Végigjártam a házakat, s elkértem a megmaradt falvédőket. Sajnos szomorúan tapasztaltam, hogy az elmúlt években megfogyatkozott a számuk. S ami egykor a konyha dísze volt, ma legfeljebb a spájzban kap helyet.

A polgármester szerint régen, amikor valaki belépett a konyhába, s megpillantotta a falvédőt,  rögtön tudta, hogy a ház asszonya ügyes, hiszen tud hímezni. Ez ugyanúgy a jó háziasszony ismérve volt, mint a főzés vagy a stoppolás. 
 
Nagyon sok mindent ki lehetett fejezni a falvédőkkel  meséli Németh Istvánné. A legtöbbön érzelmeket olvashatunk, szerelemről, csábításról árulkodnak. Évente általában kétszer kerültek le a falról a falvédők, akkor, amikor kimeszelték a konyhát. A régi falvédőkőn látszanak a szegecsek helyei, volt, amelyiket a kiállításra újra kellett szegni. De nemcsak felvédőket mutatunk be az ide látogatóknak, hanem van egy komplett konyhánk is.

Ahogy belépünk a tájház második helyiségébe, azonnal megcsapja orrunkat a múlt szaga. Az asztalon régi szódásüvegek, a stelázsik polcait hímzések díszítik, a kemence körül sütőformák, a szekrényen pedig fazekak sorakoznak. Megtudjuk, hogyan köpülték egykor a vajat, hogyan vasaltak a nagyanyáink, s az is kiderül, hogy a kifőtt tésztát a környéken mácsiknak nevezik. 

- Próbálok minél több használati tárgyat megmenteni, de nem egyszerű a feladat - emeli ki a polgármester. -  Vannak, akiknek nem jelentenek sokat a régi tárgyak,  egyszerűen kidobják őket. Nemrég lomtalanítás volt, s végigjártam a települést, gyönyörű cserépedényeket találtam az út szélén. Ezeket összegyűjtöttem, megtisztítottam, s a tájház díszei lettek. Szeretném, ha az ide látogatók kapnának egy kis ízelítőt a régi őrségi élet mindennapjaiból, s nemcsak látnák ezeket a tárgyakat, hanem akár ki is próbálhatnák. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!