Kultúra

2014.05.25. 07:40

Titokzatos teáskanna

Szombathely - Dobány Sándor keramikus pályáján a teáskannák hozták el a megvilágosodást: van néhány izgalmas darab a WSSz-tárlaton is.

Ölbei Lívia

A színház Miért szép?-sorozatában legutóbb a 60 éves keramikusművész, Dobány Sándor volt a főszereplő. És persze Oroszy Csaba képzőművész, aki operatőr-vágó-rendező kolléganőjével, Kaczmarski Ágival ezúttal is filmetűdökkel és beszélgetéssel mélyítette el az ünnepelt portréját. Volt zene (Mérei Tamástól) és irodalom (ezért mindig Jordán Tamás és Fűzfa Balázs felel az összművészeti randevún). De mindenekelőtt előtt kiállítás nyílt az aulában Dobány Sándor formát és funkciót különös fényekben föltüntető alkotásaiból. Dobány Sándor a pécsi Zsolnay-gyárban kezdte pályafutását, 1969-től 16 évig dolgozott ott gipszmintakészítőként. Aztán 1985-ben egy porcelánból való teáskanna-sorozat megváltoztatta az életét. (A teáskannák titokzatos, identitásváltó tárgyak, ezt Andersen óta tudjuk.) A használati tárgyak „újragondolása" azóta foglalkoztatja a keramikust, azóta mindene a porcelán is. Születésnapi tárlata jól illik a WSSz-miliőhöz: a színház az a hely, ahol minden alakot is funkciót válthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!