Kultúra

2015.11.20. 09:53

Tíz emelet boldogság, avagy kiemelkedő Mesebolt-sikerek a 8. Gyermek- és Ifjúsági Szemlén

Budapest, Szombathely - A Mesebolt kiemelkedő sikereket ért el az ország egyik legjelentősebb, kétévente megrendezett gyermekszínházi fesztiválján, a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén, amelyet nyolcadik alkalommal rendeztek meg, ezúttal Budapesten, a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Már a meghívás is siker, de a Mesebolt nagydíjjal és különdíjjal tért haza.

Ölbei Lívia

Az ide szemlére az elmúlt két évben született magyar nyelvű gyermek- és ifjúsági előadások közül nyolcvan előadást neveztek az alkotók. A szemletanács tagjai (Szakall Judit diákszínjátszó rendező, Kaposi László rendező, drámatanár, Réczei Tamás rendező és Sándor L. István színházi szakíró) ezek közül 14 társulat (Fabók Mancsi Bábszínháza; Bárka-produkció; Bóbita Bábszínház; Mesebolt Bábszínház, Mentőcsónak-Füge, Jászai Mari Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet, József Attila Színház, Káva Kulturális Műhely Egyesület, Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, Harlekin Bábszínház, Tatay Színház, Budapest Bábszínház–Mesebolt Bábszínház) 1-1 előadását válogatták be a versenyprogramba.

A szemletanács további 36 produkciót ajánlott az oktatási- és közművelődési intézményeknek meghívásra, megtekintésre. Ezek között újabb 3 meseboltos előadás, A hideg szív, a Dobronka cirkusz, világszám! című produkció és a Szerelmükből születtem én című pöttöm színházi előadás is szerepelhárom

A szakmai zsűri (Csizmadia Tibor rendező, Láposi Terka bábpedagógus, Stuber Andrea színikritikus és Vasvári Csaba színművész ) három produkciónak ítélte oda fődíjat, és hármat különdíjjal jutalmazott. Mindkét csoportban szerepel a Mesebolt egy-egy produkciója.

Fődíjas lett, s így az eddigiek mellett újabb szakmai-, illetve fesztiválsikert ért el a Budapest Bábszínházzal közösen színpadra állított Tíz emelt boldogság című produkció. A Nemzetgazdasági Minisztérium által felajánlott fődíjat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át. Indoklásában kiemelte, hogy ”az előadás komplett gyönyörűségéért", a mese leleményes színpadi feldolgozásáért, a képi világ és a bábok ihletett aprólékos megjelenítéséért, az egyszemélyes előadó, Hannus Zoltán szívmelengető alakításáért és az egész produkció koherens mivoltáért ítélte oda a díjat a zsűri.

GIMESI DÓRA: TÍZ EMELET BOLDOGSÁG
Bábszínpadra írta: Veres András
Díszlettervező: Grosschmid Erik
Bábtervező: Bartal Kiss Rita
Zene: Teszárek Csaba
Rendező: Kovács Petra Eszter
Játssza: Hannus Zoltán

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárság különdíját érdemelte ki A haza című előadás, a zsűri indoklása szerint: „az alkotók azon ambíciójáért, hogy fontos, elvont tartalmakat juttatnak el a gyerekközönséghez játékosan, invenciózus és asszociatív módon; a rendező egyszerűségében elegáns, nagyvonalú elképzeléséért és a megvalósításban megnyilvánuló kreativitásért.”

KRYSTYNA MIŁOBĘDZKA: A HAZA
Tervezte: Mátravölgyi Ákos
Rendezte és fordította: Veres András
Szereplők:
Szó - Lehőcz Zsuzsa
Ház - Dénes Emőke
Kocka - Kovács Bálint
Út - Kőmíves Csongor
Hábor úr - Takács Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!