Kultúra

2017.06.14. 15:55

Világsztárt hoznak az ötvenéves szemináriumra, a kurzusokra nyolc országból 36 résztvevő érkezik

SZOMBATHELY Neves karmesterek, zeneművészek és fiatal tehetségek adnak zenei élményt a jubileumi, ötvenedik Nemzetközi Bartók Szemináriumon, amely immár 33. éve fesztivál is egyben. Idén július 8-a és 15-e között rendezik.

Bakos Ágnes

- Sikerült megnyerni Martha Argerich-et - jelentette be a világhírű zongoraművész szombathelyi szereplését Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. Július 11-én ad koncertet Martha Argerich, a Sportház lesz a helyszín, hiszen látszik, hogy óriási az érdeklődés a világsztár fellépése iránt. Ahogy Szamosi Szabolcs fogalmazott, a zeneszeretők ismerik a művésznőt, annak pedig, aki csak most ismerkedne a komolyzenével, remek alkalom a koncert. Martha Argerich Magyarországon eddig csak Budapesten lépett fel - ezért is rendkívüli, hogy az ötvenedik Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál vendége lesz, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Takács-Nagy Gábor vezényletével. Saint-Saëns Az állatok farsangja a művésznő lánya, Annie Dutoit Argerich moderálásával kerül színre.

A Bartók szeminárium Petró János irányításával költözött Szombathelyre, negyven éve és már 33. éve fesztivál is - erről részletesen hallhat a közönség, hiszen július 13-án délután jubileumi pódiumbeszélgetést tartanak Petró János Liszt- és Bartók-Pásztory-Díjas zeneszerző, karmesterrel, majd este táncház várja majd a fesztiválozókat. A táncnak fontos szerepe lesz idén - mondta Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója. Nagyszabású koncerttel zárul a Bartók Szeminárium és Fesztivál július 15-én, szombaton: a zenekar kelti életre Bartók Béla A fából faragott királyfiját, valamint a Bozsik Yvette Társulat táncművészeinek közreműködésével mutatják be Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művét a Sportházban. Mindkét művet játszották már, de nem mindennapos a repertoárban - árulta el az igazgató. Hangsúlyozta: külön kihívás a karmestereknek, hogy élő zenére születik a produkció közben táncelőadás.

Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Koczka Tibor alpolgármester, Sipos József filmrendező és Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója. Fotó: Unger Tamás

A „négy ütem" többszörös értelmezésben is fontos Szombathelyen - emlékeztetett Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere. Európa Kulturális Fővárosa lenne 2023-ban Szombathely, a város pályázatában az egyik elem a „négy ütem", egyrészt a járműiparra, másrészt a táncra utalva.

A világ számos országából érkeznek hallgatók a szemináriumokra és felbecsülhetetlen, hogy utána viszik Bartók és a magyar zene hírét - fogalmazta meg az alpolgármester. Nyolc országból 36-an érkeznek a jubileumi szemináriumra. Balog József zongorakurzus keretében mentorálja majd a hallgatókat, a csellókurzus keretében Rohmann Ditta tanít, a karmesterkurzust a programsorozat művészeti vezetője, Vajda Gergely tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!