Kultúra

2014.03.02. 17:50

Totál Plán Filmfesztivál másodszor

Szombathely - A bemutatkozás, a visszacsatolás lehetősége, közösségteremtő erő mindezt együtt adja a Totál Plán Filmfesztivál, a függetlenek szemléje, amelyet a hétvégén másodszor rendeztek meg a KMKK artmozijában.

Ölbei Lívia

Az idén a dokumentumfilmek viszik a prímet a számarányok tekintetében legalábbis a Totál Plán mezőnyében, amelyben 26 pályázótól összesen 39 alkotás kapott helyet. Kisjátékfilm-kategóriában 12, dokumentum-kategóriában 14 film érkezett, de van a felhozatalban 2 animációs, 2 kísérleti film és 4 etűd is. A tavaly megalapított celli filmfesztivál sikerét jelzi, hogy a pályázóknak mintegy a fele már tavaly is itt volt, vagyis a kezdeményezés elnyerte a tetszésüket. Ma, amikor egyre többen készítenek, készíthetnek filmet ahogy erre a zsűriből Pacskovszky József is fölhívta a figyelmet , különösen nagy jelentőségük van a műhelyszerű találkozásoknak, a szakmai véleménycserének. Erre pedig nincs is alkalmasabb terep egy filmfesztiválnál.

A Totál Plán mindjárt először átlépte Magyarország határait, és az idén is küldtek pályamunkákat erdélyi, vajdasági filmesek a celli szemlére. Ismét itt volt például a Bolyai Filmműhely Zentáról (Szerbia), amely vasárnap délelőtt éppen Szremkó Bettina Beautifuls Days című ötletes, szellemes és kedves animációjával kívánt a zsűrinek jó étvágyat (mint a délelőtti versenyprogram zárófilmje). A vasárnap délelőtt jó élményei közé tartozik Zajti Gábor Fürdőkaláka című dokumentumfilmje is, amely a Kós Károly-hagyományokat folytatva fiatal építészeknek de nem csak nekik igazi kaláka-, vagyis közösségi élményt nyújtó nyári kalákázásásokból örökít meg egyet. (Hasonló kezdeményezés van már az Őrségben is.)

A KMKK tetején működik a mozi, már digitális technikával. Aki működteti: Hömöstrei Pál  (Fotó: Benkő Sándor/Archív)

A bírák személye garancia a Totál Plán szakmaiságára. Ezúttal Pacskovszky József (különben celli születésű) filmrendező mellett Boros Ferenc tanár, függetlenfilmes, Kupi Miklós tanár, költő és Rozmán László függetlenfilmes vállalta a feladatot: szombaton és vasárnap reggeltől estig filmet néztek a KMKK artmozijában. Ahogy Hömöstrei Pál, a KMKK munkatársa, a mozi vezetője megjegyezte: bár az idén kevesebb a film, mint tavaly, az összjátékidő jóval több, mint volt az első Totál Plánon.

Hogy a városnak is fontos ez az esemény, jelzi: szombaton délelőtt Fehér László polgármester nyitotta meg a második Totál Plán Fesztivált az artmoziban, amely ma már a legkorszerűbb digitális technikával rendelkezik.

Úgyhogy: jövőre, velük, ugyanitt. (De előbb: a Totál Plán-nyertesek föltűnnek a márciusi szombathelyi fesztiválon is.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!