Total War: Hiányt pótol a fesztiválpalettán

2017. augusztus 03., 09:00 szerző: Gyuricza Ferenc fotós: Gyuricza Ferenc
komment
KÖRMEND A fellépők tekintetében az eddigi legerősebb kínálatot nyújtotta az ország egyetlen szabadtéri underground extrém metal fesztiválja. Mindez a látogatottságra is jótékony hatást gyakorolt, hiszen a Total War ötéves története során az idei rendezvény vonzotta a legtöbb résztvevőt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ez azonban közel sem jelent olyan fokú érdeklődést, mint azt a legnagyobb hazai fesztiválok kapcsán megszoktuk, a Total War-sorozat ugyanis kifejezetten az underground rétegműfajok híveinek kedvez, vagyis ezen a fesztiválon csak thrash-, death- és black-metal stílusú zenekarok lépnek fel.

Színpadon az V. Total War fesztivál egyik fellépője, a finn Author zenekar

Olyan csapatok, akiknek neve az átlag zenehallgató számára ismeretlen, a műfaj iránt elkötelezettek azonban nagyon jól ismerik őket, illetve munkásságukat is. A Total War egyértelműen miattuk született. Az idei fesztivál ráadásul néhány igazi kuriózumot is kínált, hiszen a péntek este fellépő lengyel Graveland, illetve a másnap koncertet adó Throneum is azok közé tartozik, akik valóban ritkán csíphetőek el.

- Egyik zenekar sem volt túlságosan aktív mostanában, a Throneum évente általában csak egy koncertet vállal, míg a Graveland dalszerzője, Rob Darken két éve szedte össze a csapatát, hogy ne csak stúdió-projektként működjenek, hanem színpadra is léphessenek - mondta Gábor Tamás, aki a műfaj egyik legnagyobb hazai ismerője. - Az sem jellemző a színtérre, hogy a szereplői nagyon sokat turnéznának, ezért az, hogy ők itt fellépnek, valóban hatalmas fegyvertény, és elsősorban az ismeretségen, a baráti kapcsolatokon múlik.

Apa és fia egymás mellett. Tóth Krisztián (balról) és Tóth Bence

A Total War fesztiválok főszervezője Tóth Krisztián, aki egyben a legjobb hazai death-metal formációk közé tartozó zalai Age Of Agony basszusgitárosa, úgy fogalmaz: öt-hat éve még egyáltalán nem gondolta volna, hogy rendezvényszervező válik belőle, ezt a véletlen hozta így.

- Én magam is azon zenehallgatók közé tartozom, akik itthon csak nehezen vagy inkább egyáltalán nem találnak kedvükre való előadót a fesztiválok kínálatában - mondta. - A nagy, mainstream jellegű fesztiválok ugyanis egyáltalán nem szólítják meg ezeknek a műfajoknak a közönségét. Ha így nézzük, akkor négy évvel ezelőtt saját magunknak szerveztük meg az első fesztivált, amiről olyan kedvező visszajelzéseket kaptunk, hogy rögtön a folytatás mellett döntöttünk.

The Great Executor, alias Tomasz Hanuszkiewicz, a lengyel Throneum frontembere

A fő célunk továbbra is maradt, hogy a saját ízlésvilágunkhoz közel álló zenekarok lépjenek fel nálunk, így elsősorban ez alapján válogatunk, és így állítjuk össze a programot. Ma már az is elmondható, hogy a Total War jóhírű, jegyzett rendezvény az underground metal világában, s egyre inkább keresnek is az arculatunkhoz tartozó stílusok reprezentánsai, hogy szívesen jönnének hozzánk játszani. A svéd Demonical is így került ide, ők az old school, vagyis a régi típusú death-metal egyik legismertebb és legnevesebb európai képviselőinek számítanak. Már az nagy öröm volt számunkra, hogy itt köszönthettük őket, de az még inkább jól esett, hogy elismerően beszéltek a fesztivál hangulatáról, valamint a hang- és fénytechnikáról.

Schönberger Zoltán, az Age Of Agony új dobosa. A Total War fesztiválon volt az első fellépése a death-metal stílusú zenekarral

Tóth Krisztián ennek ellenére azt is mondja, ma egyáltalán nem biztos, hogy lesz a fesztiválnak folytatása. Az öt év alatt mintegy hetven zenekart hozott el Körmendre, egy kissé belefáradt már a szervezési feladatokba. Idén 15 közreműködő zenekart láthatott a közönség, egyedül az osztrák Blessmon nem jött el, de ők is tragédia miatt voltak kénytelenek visszamondani a fellépést, a zenekar basszusgitáros-énekese a fesztivált megelőző hét végén szenvedett halálos közlekedési balesetet. A két nap alatt így is elég jól lefedték a műfaj nemzetközi kínálatát, a hazai közreműködő zenekarok mellé osztrák, lengyel, cseh, finn, svéd és mexikói csapatokat hoztak.

Alexander Högbom, a svéd Demonical énekese. Elismerően szóltak a fesztivál hangulatáról, a hang- és fénytechnikáról 
Fotók: Gyuricza Ferenc

A 15 fellépő között természetesen az Age Of Agony is ott volt, a már több mint húsz éve működő formációnak ráadásul ez volt az első koncertje az új dobossal, a többek közt a Sear Bliss zenekarból is ismert Schönberger Zoltánnal. A tagcserére azért volt szükség, mert a zenekar egyik alapítótagjának számító Kovács Balázs tavasztól Ausztriában dolgozik, az pedig nem teszi lehetővé a zenekari munkát. Az Age Of Agony fellépésének ugyanakkor volt még egy különlegessége, egyetlen dal, a The Korps erejéig a gitáron játszó 15 éves Tóth Bence - a főszervező fia - is csatlakozott a zenekarhoz.

Gyuricza Ferenc

2017. augusztus 03., 09:00 szerző: Gyuricza Ferenc fotós: Gyuricza Ferenc

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...