Kultúra

2017.01.02. 18:50

Turnéra indul a Nap, a Hold, utaznak a csillagok

Boba, Celldömölk, Sárvár - A napokban több vasi településen egy időben kel föl a Nap és a Hold, sőt fölragyognak a csillagok is.

Ölbei Lívia

Indul az új év, folytatódik a Soltis Színház megyejárása. A napokban Deme Róbert rendezésével, a Nap, Hold, Csillagok című mesejátékkal utazik a színház. Január 4-én 10 órakor a bobai művelődési házban, 14 órakor a sárvári Tinódi Gimnáziumban, 9-én 14 órakor szintén a sárvári gimnáziumban játssza a társulat a székely népmeséken alapuló ágas-bogas, vagy inkább többszintű történetet. A keretjáték szerint egy székely öregember álomra hajtja fejét egy domb tetején, kopjafa tövében. (Olyasmi lehet ez, mint Vörösmarty tündérmeséjében a híres hármasút.) Álmában a székely mondavilág csodalényeivel találkozik. A hétköznapi ember és a mese találkozásából születnek varázslatos és tanulságos kalandok. Boszorkák, ördögök és óriásember lesznek kísérői álmában. A produkció autentikus dalokra és szöveghasználatra épít, mozgásvilága hagyományos székely néptánc, modern táncelemekkel ötvözve , mondja az ajánló.

Mesebeli lények a színen, az öregember álmodja őket. Ziembicki Dóra és a beugró Pesti Arnold Fotó: Soltis Színház

Lássuk a csodalényeket: az Óriásembert Bruckner Roland, a Boszorkányt Nagy Zsuzsi, az Ördögöt Piller Ádám játssza. A mesebeli Madár szerepében Tóth Ákost, a Medve szerepében Ziembicki Dórát láthatja a közönség. Az álomlátó székely embert Nagy Gábor kelti életre. A könnyen mozdítható, praktikus látványvilágot Botos Attila Gojó tervezte.

Bár a szerelem motívuma a székely mesékből összeszőtt előadásból sem hiányzik, aki vérbeli, földi szerelemes történetre vágyik, ne hagyja ki január 14-én este a celldömölki Koptik Odó utcában a Legyen a férjem! című zenés bohózatot, Ecsedi Erzsébet rendezésében. Az már a báli szezon, amikor el is várjuk, hogy senki se az legyen, aminek látszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!