Kultúra

2016.12.02. 15:08

Ügynök? Mese – Dr. Kiss László Jánosházán mutatta be könyvét

Jánosháza – Dr. Kiss László egyetemi tanár, volt alkotmánybíró és Jánosháza díszpolgára.

Bakos Ágnes

Egy majdnem tíz évvel ezelőtt ellene felhozott ügynökvádra reagálva született Ügynökmese című könyve. Egy jogi krimi, amit népes jánosházi közönségnek mutatott be. Mesélt és szívesen hallgatták.

DIÁK

A jánosházi gimnázium diákja volt dr. Kiss László, aki 1998-tól 2016 tavaszáig dolgozott alkotmánybíróként – mutatta be a díszpolgárt Kiss András, Jánosháza polgármestere. Persze csak az illendőség kedvéért, hiszen Jánosházán mindenki ismeri, nem véletlenül volt majdnem telt ház a művelődési házban.

A könyvbemutató meglepetésvendége dr. Kiss László egykori gimnáziumi tanára, Hajós István volt – egyértelmű, hogy a könyv ismertetésén kívül szóba kerültek az egykori diákévek is. Kiderült például, hogy a matematika, a fizika és a kémia sem volt dr. Kiss László „legkedvesebb" tantárgyai közt...

Hajós István beszélt arról is, hogy gimnazistaként is az igazságszeretet és az igazság kutatása jellemezte dr. Kiss Lászlót. Az Ügynökmese című könyvről azt mondta: egy jogi krimi, egy laikusnak, nem jogásznak sok türelem kell az olvasásához.

A VÁD

A szerző felidézte: egy történész egy 2007-ben készült cikkében vádolta meg ügynöki tevékenységgel, besúgással, jelentések írásával.

– Akit ilyesmivel vádolnak, az általában csendben marad, lapul, amíg elül a dolog. Sokan így voltak vele. Én úgy döntöttem, könyvet írok – mondta az indíttatásáról az egykori alkotmánybíró.

– Nehéz volt nekilátni a könyvnek. A jogászoknak is akartam adni valamit, és minden olvasónak – vallotta be a kezdetekről.

Perek sora követte a vádat, de ami a legfontosabb, hogy az ügyben a strasbourgi bíróság dr. Kiss Lászlónak adott igazat. Elmondta a könyvbemutatón: két per még hátra van az ügyében.

A KÖNYV ÉS A NAPELEM

A humor és az önirónia jellemzi leginkább az írást, és sok dokumentumot találnak, akik fellapozzák az Ügynökmesét. Dr. Kiss László humorát a váddal és a perekkel kapcsolatban Jánosházán elmesélt történetei is mutatják.

Például a 2007-ben megfogalmazott vádra reagálva felajánlotta az őt vádló történésznek, hogy tegyen elé egy hiteles jelentést a bizonyos ügynökmúltról, és minden dokumentumért 10 millió forintot fizet. Nem kellett fizetnie.

Egy másik példa dr. Kiss László iróniájára a házának áramellátása. Ugyanis ami pénzt nyert a perekből, abból napelemet szereltetett fel a házra. Ráadásként egy réztáblát tetetett a kert egyik fájára: megköszönte a beruházást a vádlójának...

HELYBEN

Azt mondta, mindképpen szeretett volna egy „hazai", jánosházi könyvbemutatót, hogy a jánosháziaknak személyesen mesélhessen. Vádakról, tisztázásról – igazságról.

Hallhatták és olvashatják is az Ügynökmesében: – Ami a szívemen, az a nyelvemen – fogalmazott a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!