Kultúra

2014.07.25. 15:50

Új lapok A Nagy Füzetből

Agota Kristof/Kristóf Ágota (1935 – 2011) három éve tért vissza a svájci Neuchatelből Kőszegre.

Kristóf Ágota – Karin lánya kisfiával. Fotó: a Kristóf család archívumából

Agota Kristofként lett világhírű, Csikvándon, Kőszegen, Szombathelyen Kristóf Ágiként emlékeznek rá. És mert mélységes mély a múltnak kútja, az eleven emlékezés sem érhet véget soha. Rakosgatjuk a mozaikdarabkákat. Július 27-én lesz három éve, hogy Agota Kristof Svájcban meghalt. Kőszegen nyugszik.

A Kőszegről elszármazott táncos-koreográfus, Gergye Krisztián nagyon sokat tett – nem is Kristóf Ágotáért, hanem értünk, amikor 2012-ben a volt kőszegi téglagyár barakkjában – ide terelték össze a holokausztra szánt embereket, akiknek menetét Kristóf Ágota is látta – előadást rendezett az Egy elsurranó patkány című Agota Kristóf-databból.

Köszönet Kristóf Jenőnek, Kristóf Ágota bátyjának, aki nemcsak az emlékeit osztotta meg velünk, hanem a családi fotóarchívum fontos darabjait is a rendelkezésünkre bocsátotta.

Köszönet Kristóf Ágota Julien fiának – és a barátnőjének, Suzanának a barátságért. Julien és Suzana – aki különben Szerbiában, a Vajdaságban született – a hétvégén természetesen Kőszegre látogat. Az elmúlt években megszerették a várost, amelynek látképe mindvégig ott függött a falon, Agota Kristof neuchateli dolgozószobájában.

És persze köszönet Kristóf Ágotának. Azért a régi kőszegi interjúért, a nyílt és gyermeki mosolyért, amely mögött annyi fájdalom van. A Nagy Füzetért, amelyben a 20. század – és az egész világ – összes nagy dilemmája benne van. Hogyan kell – és lehet – embernek lenni (az embertelenségben). Amikor a kultúra lehull, amint lehull a ruha szerelemben. És lehull minden álarc is, mint nyár elején a kőszegi fák fehér és puha könnye, a gesztenyevirág.

Jelenetek az Egy elsurranó patkány kőszegi premierjéről. Ez volt a magyarországi ősbemutató, Hollósi Frigyessel a főszerepben

„Ez a mi utcánk Neuchatelben", írta Kristóf Ágota a fotó hátoldalára

A Nagy Füzet francia kiadása, benne a dedikáció az írónő bátyjának, Kristóf Jenőnek – ők ketten az ikerpár-modell

Gergye Krisztián a kőszegi Agota Kristóf-bemutatón. Fotók: Horváth Csaba/archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!