Kultúra

2009.04.22. 02:28

Unikum a színház klubjában: dr. Somody Imre volt a vendég

Szombathely - Egy esti beszélgetésre visszatért szülővárosába dr. Somody Imre, a neves üzletember. Világraszóló sikerek (és itthoni csalódások) után életmódot váltott, de az értékteremtésről nem mondott le.

Vas Népe

Két, az élet különböző területén működő jeles ember, de nyilvánvaló a párhuzam. Mindketten hihetetlenül kreatívak, nagy dolgok kitalálói és megvalósítói. A házigazda a Weöres Sándor Színház igazgatója, Jordán Tamás. Vendége - az Unikum a klubban - a Szombathelyről elszármazott neves üzletember, dr. Somody Imre, aki a kanizsais gimnazista évek után Berlinben végezte közgazdasági tanulmányait, majd Budapesten szerzett doktori címet. A Chinoin Gyógyszergyárban már pontosan tudta, hogy nem a számokkal, sokkal inkább az emberekkel akar foglalkozni. De ott nem tudták - nem akarták - felvenni a racionálisan gondolkodó, agilis menedzser ritmusát, és 1988-ban Veresegyházon megalakította a Pharmavit Rt.-t, amivel egyedülálló sikertörténetet írt. Ők gyártották a Plusssz pezsgőtablettákat; 1994-ben már a tőzsdén volt a cég, két év múlva pedig hatszázszoros értéken, 100 millió dollárért eladta az amerikaiaknak. Egy csapásra Magyarország egyik leggazdagabb és - kitüntetésekben is mérve - legsikeresebb embere lett. De ezután is foglalkoztatták a társadalom problémái. 

Az ő nevéhez fűződik még sok más mellett a veresegyházi Misszió Egészségközpont - az egészség-megőrzésre koncentráló, irá- nyított betegellátási rendszer modellje -, később a Veresegyházi Életmód Program - egy EU-kompatibilis kistérségi modell - létrehozása is. Ám hiába voltak ezek működőképesek, országos szintre már nem emelték őket. Mert ma Magyarországon nem az ésszerűség, a szakértelem, hanem a politikai hatalom irányít mindent. Az emberek nem szeretik, ha megmondják nekik, merre menjenek. És előbb-utóbb bántani kezdik az útbaigazítót. Ahogy őt is.

Így hát dr. Somody Imre maga váltott életmódot. A múlté a stressz, a mindent felülíró nonstop munka. Élete központi ügye az (új) család, három kisgyermeke lett, illetve az új környezet. Az ország egyik szegény falvában, a 700 - harminc százalékban roma - lakosú Vácegresen telepedtek le. Persze nem ő lenne, ha nem egy új ügyön, új értékteremtésen törné a fejét. Vajon tudok-e befolyást gyakorolni a környezetemre? Közösséget teremteni - hiszen attól függnek az értékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!