Kultúra

2015.11.02. 11:31

Vágyakozás a lövészárokból: 85 évig rejtőzött egy összedőlt házban az értékes levelezés

Szombathely – November 4-én (szerda) 17 órakor ismerheti meg a Savaria Múzeum közönsége Jankó Zsigmond és felesége I. világháborús levelezésével.

Ölbei Lívia

A könyvbemutató vendége lesz Söveges Lipovsek Gordana főlevéltáros (Maribori Területi Levéltár), a beszélgetést vezeti: Bajzik Zsolt történész. Az esemény társszervezője a Szombathelyi Szlovén Önkormányzat.

A fotón az első sorban, a jobb szélen Jankó Zsigmond
Fotó: Maribori Levéltár

Az 1. világháború kitörésének 100. évfordulójára a muravidéki Népújság egy frontnapló-jellegű sorozattal emlékezett. A magyar nyelvű hetilap a szécsiszentlászlói (ma: Motvarjevci, Szlovénia) Jankó Zsigmond frontról írott leveleiből tett közzé válogatást. Nagy számban maradtak fenn azok a levelek is, amelyeket Jankó neje, Kovács Matild küldött férjének a frontra, vagy a kórházba. A körülbelül 400 darabot kitevő üzenetváltás az 1999-ben megrendezett szlovén-magyar Nemzetközi Levéltári Kutatótábor során került elő. A dokumentumok 85 éven át dacoltak a porral, rágcsálókkal, nedvességgel, mígnem egy félig-meddig összedőlt házban Bajzik Zsolt – aki akkor a Vas Megyei Levéltár munkatársa volt – rájuk lelt. A levelezés őrzési helye ma a Maribori Területi Levéltár. 2014-ben az intézmény a lendvai Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézettel közösen, Šövegeš Lipovšek Gordana főlevéltáros szakmai irányításával kötetté rendezve közreadta a különleges család- és helytörténeti forrásanyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!