Kultúra

2016.12.14. 18:15

Vaknyugat, Hantocska: az idén utoljára

Celldömölk - Vendégjátékok még lesznek, de otthonában, a Koptik Odó utcai kamaraszínházban az idén utoljára lép föl a Soltis Színház társulata.

Ölbei Lívia

Szombaton este Vaknyugat, vasárnap délután Hantocska. Ünnepi előkészületnek is csodálatos!

A világhírű ír kortárs szerző, Martin McDonagh Vaknyugat című darabjából (nevezzük fekete komédiának?) Nagy Péter István rendezett előadást anyaszínházában", a celli Soltis Lajos Színházban. Talán ennek a régi bizalomnak is köze van ahhoz, hogy a tehetséges fiatal rendező (a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója) fontos, pontos, szép - és megrázó - előadást hozott létre a kollégákkal.

Horváth Viktória és Temesi Zsolt – Kicsilány és Welsh atya – a Vaknyugatból Fotó: Soltis Színház

Jól kiosztható szerepek, életbevágó kérdések - például a hit, a remény, a szeretet mibenlétéről -, öntörvényű színpadi világ, amely éppen az öntörvényűsége révén képes való világunk tükörképeként működni. Az évet búcsúztatva, karácsony táján különösen nem árt ebbe a tükörbe belepillantani. A Vaknyugat tehát 2016-ban utoljára a Koptik Odó utcai Soltis Lajos Színházban: december 17-én (szombaton) 19 órakor. A Connor testvérek: Pesti Arnold és Bruckner Roland. Kicsilány Kelleher: Horváth Viktória. Welsh atya: Temesi Zsolt. (Azt meg kinek-kinek magának kell továbbgondolnia, hogy mire jó az áldozat.)

A Vaknyugat fordítója Varró Dániel, és egy ír darabhoz szükség van zenészekre is: ha McDonagh tudta volna, hogy Gregorich Zsófia, Gregorich Bálint, Gregorich Domonkos létezik, eleve beleírta volna őket a darabba.

Marton Mercédesz, avagy Turbina hercegnő a Hantocskából Fotó: Soltis Színház

December 18-án (vasárnap) 16 órakor a budapesti K2 Színház és a Soltis Színház koprodukciós mesejátéka kerül színre a Koptik Odó utcában. A Hantocska-előadás főszereplője az élet - éppen azért, mert sok szó esik benne a halálról. A zenés mű-népmese" szereplői: Boznánszky Anna, Sipos László, Tóth Ákos, Marton Mercédesz, Bruckner Roland, Piller Ádám. Írta és rendezte: Benkó Bence és Fábián Péter. És persze az a vége, hogy boldogan éltek, míg meg nem haltak.

A Soltis Lajos Színház társulatára az idén vár még néhány előadás is. Pásztorjátékkal érkeznek a bobai óvodába, a Nap, Hold, Csillagok-előadást elhozzák a szombathelyi Bolyai Gimnáziumba, jótékonysági műsorral lépnek föl a sajtoskáli szociális otthonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!