Kultúra

2016.08.20. 08:30

Van-e Batthyány-kultusz?

KÖRMEND-HORVÁTNÁDALJA - Dr. Gyürki László pápai prelátus évtizedek óta szívén viseli a hercegorvos megismertetését. Legutóbb Mezőkövesdre hívták meg, Batthyányról elmélkedett.

Némethy Mária

- Megtisztelő meghívást kaptam Berkes László prelátus plébánostól Mezőkövesdre. Volt körmendi plébánosként hívott meg egy Batthyány eseményre - újságolta dr. Gyürki László pápai prelátus, akinek jelentősek a Batthyány-Strattmann László életével és munkásságával kapcsolatos kutatásai. Körmendi plébánosként jelentékenyen hozzájárult a nagy körmendi szemorvos kultuszának megteremtéséért: könyvek és kisebb írások sorát publikálta, előadások tucatjait tartotta, kiállítást rendezett, a hercegorvos emlékére templomot építtetett Körmenden, és a boldoggá avatási eljárás ügyvédi posztját is betöltötte.

Dr. Gyürki Lászlónak jelentősek Batthyány-Strattmann László életével és munkásságával kapcsolatos kutatásai Fotó: Szendi Péter

Mezőkövesd, a híres Matyóföld fővárosa a Jézus Szíve ünnep búcsújáról és főképpen színpompás körmenetéről nevezetes. Több ezer hívő érkezik oda minden évben.

Az idei búcsút egy különleges esemény tette nevezetessé. A modern új templom nyolc új, színes ólomüvegablakkal gazdagodott. Az ólomüvegablakok egy-egy szentet, valamint a nyolc boldogság szövegét ábrázolják. Ezek között van Szent Ferenc, Szent Mónika, Szent Jób, Szent Ágoston, Boldog Teréz Anya, Kis Szent Teréz, Batthyány Boldog László és Boldog Meszlényi Zoltán.

- Nekem Boldog Batthyány-Strattmann László személyéről kellett beszélnem, és a békességben élők boldogságáról elmélkednem - mondta el dr. Gyürki László, aki Batthyány Boldog László életének üzenetéről beszélt Mezőkövesden. Szólt arról, hogy a herceg élete példájával megmutatta: lehetséges a boldog házasság, lehet népes családot vállalni és a gyermekeket keresztény szellemben nevelni, felkészíteni az életre. Aztán a szegények orvosáról, az embertársaiért élő orvosról szólt, aki a szegény betegeket ingyen gyógyította, törődött testi-lelki bajaikkal, s anyagiakkal is bőven segítette a rászorulókat. Összeíratta Körmend szegényeit és havonta rendszeresen támogatta őket. Hívő vallásos életet élt, a napi szentmiséből és szentáldozásból erőt merített hivatása teljesítéséhez és a megpróbáltatások, szenvedések elviseléséhez. Batthyány László világi apostol is volt. Terjesztette a Jézus Szíve, és a Boldogságos Szűz tiszteletét. Kis katekizmust írt, amit ajándékba adott betegeinek is. „Forduljunk hozzá kéréseinkkel és imádkozzunk szentté avatásáért” - ezzel fejezte be elmélkedését dr. Gyürki László, aki láthatta a gyertyás körmeneten vonuló zarándokokat, majd misézett is a szép templomban. Másnap a vasárnapi ünnepi érseki szentmisét Ternyák Csaba érsek mutatta be a dúsan felvirágzott szabadtéri oltárnál.

Sokat tudunk Boldog Batthány-Strattmann Lászlóról, de meglepő az az életében, hogy az orvosi hivatását nehezen találta meg. Eleinte Bécsben különféle tárgyakat hallgatott az egyetemen, többek között kémiát, filozófiát és zenetörténetet is, majd éppen az idén 120 éve, 1896-ban 26 évesen lett orvostanhallgató.

Mennyire terjedt el Batthyány kultusza?

- A boldoggá avatás utáni tisztelete egyre jobban terjed - válaszolja dr. Gyürki László. - Megalakult a Batthyány Boldog László imakör, amelynek tagjai a hercegorvos szentté avatásáért imádkoznak. A Keresztény Egészségügyiek Dr. Batthyány-Strattmann László Egyesülete ugyanezt szorgalmazza. Kapuváron színdarabot adtak elő az életéről boldoggá avatásának tizedik évfordulóján. A felvidéki Felbáron minden évben ünnepi püspöki szentmise van az ünnepnapján. Megjelentek dr. Batthyány családjának naplói, kéziratai 1907-1931, valamint a Batthyány hercegorvos című kiadvány. Az Orvostudományi Központ előcsarnokában elhelyezték Oláh Arré Éva alkotását, Batthyány Boldog László aranyozott bronz reliefjét. Előadások, megemlékezések voltak boldoggá avatásnak tizedik évfordulóján Körmenden, Dunakilitiből ötven fős zarándokcsoport érkezett a városba. Tavaly nyáron Batthyány Boldog Lászlóról neveztek el zarándokházat Felsőőrsön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!