Kultúra

2017.02.25. 17:25

Vasban a rögtönzés mesterei

Az improvizáció a helyzetekhez alkalmazkodás, a rögtönzés, a gyorsreagálás művészete. Az őszinte érzelmek, a váratlanságok, a játék örömének fiesztáját tartották meg idén is Vasban.

Pogács Mónika

Az Országos Improvizációs Fesztivál Nyugat-dunántúli elődöntőjét Vasvár rendezte meg. Pécsett és Békéscsabán is tartottak hasonló előválogatót a március 18-i, gödöllői országos versenyre.

A Magyar Színjátékos Szövetség a Vasvári Játékszínt, a Sánc Kulturális Egyesületet és a helyi zeneiskolát nyerte meg partnerül a rendezvényhez.

A játékhoz négy fős baráti, munkatársi közösségek, diákcsoportok jelentkezését várták.

Az improvizáció egyértelműen a kor műfaja: a jelenben az idő hiánycikk. A színház is gyakran csak instant lehet. Azaz pillanatnyi, két-három perces ideje van játékosnak, műfajnak arra, hogy hasson. Akár az instant kávénak. Hisz épp ennyi idő vizet forralni, a port feloldani és meginni a feketét.

A Szép Dániel, Vass Szilárd és Tóth Zsanett alkotta zsűri elsősorban a kreativitást értékelte a rögtönzők játékában

Három perc alatt kellett jelképesen a világot eljátszani, a selejtezőn is. "Csupán" ez volt a feladatuk az improvizációra vállalkozó csapatoknak, akik akarva-akaratlanul korlenyomatot is adtak nézőiknek. Korképet, egyben kórképet diagnosztizált a rendezvény a maga eszközeivel: családokról, társas magányról, kapcsolatokról, melyeket felülír az internet, a televízió világa. Tragédia, komédia, tragikomédia, sőt katartikus pillanatok is fértek meg egymás mellett a játékidőben.

Az igazsághoz tartozik, hogy végül három csapat vett részt a versengésben idén, a hét régióból nevezőből. A kis pénzből tengődő művészeti csoportok közül több fellépési lehetőséget kapott időközben, amit az anyagiak miatt nem mondhattak le. Az improvizáció már csak ilyen. A váratlan helyzetek a szervezőket sem kímélik.

A csapatok Veszprémből, Zalaegerszegről érkeztek és a vasváriakkal mérték össze tudásukat, rögtönzési képességüket.

Ami azonban a nap elején hátránynak látszott, a végén előnyévé változott: volt idő ugyanis játszani, a látottakat közösen megbeszélni a zsűrivel.

Feladatokat, összesen ötöt a játékmester, Komáromi Sándor, egy színházi műhely vezetője adott a társaságoknak. A produkciókat Tóth Zsanett, a vasvári Játékszín tagja, Vass Szilárd a Weöres Színház színművésze és Szép Sándor, a szervező szövetség delegáltja bírálta.

Az ítészek egyetértettek abban, hogy a jól teljesítő csapatok jövőre már mester szintű feladatokat érdemelnek, ahol nem csak a közönséget, hanem egymást is meglephetik a produkciók közben.

A játékidő három perce alatt idén is félelmetes társadalomrajz született. Pedig a feladatok önmagukban nem hordozták ezeket a súlyokat. Egyikben négy szót, köztük a kakukk és a rózsaszín cipőfűző fordulatot kellett beépíteniük tetszőleges történetbe a játékosoknak. Az Arany János jubileumi év kapcsán pedig a költő egyik négysorosát használhatták a saját maguk által kreált sztoriban. Volt, hogy egy feladat megoldása közben a játékmester váratlan utasításokkal módosította a játszó négyes által közösen elképzelt történet menetét.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is a szociális érzékenység jellemezte az előadásokat. Ezért születtek szép, komoly drámai pillanatok, de a humort sem nélkülözték a produkciók. Az Improvizációs Fesztivál regionális elődöntőjéről végül a veszprémi Gottó csoport jutott az országos döntőre.

A színészi teljesítményeket a commedia dell'arte műfajához illően Arlechino, Brighella és Pulchinella díjjal jutalmazta a zsűri. A győztes veszprémiek mellett a vasvári "Csitt-csatt" és a zalaegerszegi "Holapetra" különítmény tagjai kaptak az elismerésből, oklevélből.

- Nagyon vigyáznunk kellene a lehetőségre, hogy a régiós selejtező házigazdája továbbra is Vas megye maradhasson. Azzal őrizhetjük meg a pozíciót, ha az improvizáció műfaját sikerül népszerűsítenünk a közép-, és általános iskolákban - mondta a rendezvény után Rajner Ágota szervező, a Sánc egyesület tagja.

A drámapedagógus hozzátette: A műfaj a diák és a fiatal felnőtt réteghez egyaránt nagyon közel áll. Azonban nincsenek olyan iskolai színjátszó műhelyek, ahol az érintettek szélesebb köre is megismerkedhetne a különleges, kreatív, közösségi játék lehetőségével. Pedig ez képezhetné a jövő szakmai bázisát. A szakember reménye, hogy a megye professzionális színháza is segít majd a potenciális játszók, diákok, fiatalok és a műfaj egymáshoz közelítésében a vasvárihoz hasonló programok szervezésével.

- Középiskolákban diáknapi bemutató órák hozhatnának kedvet a kreativitáson alapuló közösségi játékhoz. Ebben is gondolkodunk. Így maradhatna Vas az improvizációs játék régiós központja. A színi hagyományok, a professzionálistól az amatőr színjátszásig található sokszínű paletta, a szakmaiság mindenesetre predesztinálja erre a megyét - tette még hozzá Rajner Ágota az országos fesztivál selejtezőjének végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!