Kultúra

2015.05.30. 21:21

Vidéki lány a békebeli Budapesten

Celldömölk – Vidéki lány szobát keres a békebeli Budapesten – és a Koptik Odó utcában.

Ölbei Lívia

Az egyik héten gyermekszínjátszó-találkozó, a másikon mesefesztivál, a harmadikon Rejtő-bemutató. A Soltis Lajos Színházban szombaton este megvolt az Úrilány szobát keres című Rejtő Jenő-bohózat nyilvános főpróbája. A bemutató iránt rendkívül nagy az érdeklődés, és ebben nyilván a társulat meg a szerző egyre növekvő népszerűsége egyaránt benne van.

Száztíz éve született a töretlenül népszerű (most már végre az „irodalmi felső tízezerbe" is befogadott) író, Rejtő Jenő. A tragikus sorsú, fiatalon munkatáborban meghalt szerzőnek elég a nevét meghallanunk, hogy pavlovi reflexként elinduljon bennünk a nevetés. Az Úrilány szobát keres bohózatot társszerzőként Kulányi Ernő jegyzi, a celldömölki előadás rendezője Ecsedi Erzsébet.

Úrilány szobát keres. Rejtő-bohózat a Soltis színházban. Benkő Ágnes, Bruckner Roland, Ziembicki Dóra. Fotó: Marton Mercédesz

Az a helyzet, hogy vidéki diáklány albérletet keres a vizsgaidőszak idejére Budapesten. Nagyon meglepődik, mikor az újságban olvasott hirdetés egy régről ismert híres válóperes ügyvéd lakásához vezeti: a lakást titokban kiadta az épp szabadságát töltő ügyvéd társa (milyen kedves). Úgy tűnik, minden jól alakul, ám közbejön egy véletlen autóbaleset (okozója természetesen a szabadságos ügyvéd felesége, aki persze hogy a szeretőjével van). Mindennek tetejébe az ügyvéd is megérkezik a lakásba, úgyhogy elkezdődik a váratlan események kálváriája. Mi ez, ha nem fergeteges bohózat? Valamikor a múlt századfordulón, de akinek ismerősnek tűnnek a helyzetek, ne gondoljon semmi rosszra. Vagy jóra? Nevetni kell, ennyi az egész.

Az előadásban színre lép a társulat színe-virága Benkő Ágnestől B. Péter Pálon és Bruckner Rolandon át Nagy Gáborig. Ráadásul bohózati és szereplő-meglepetések is várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!