Kultúra

2016.04.20. 17:07

Viki, az abszurd tollforgató - Novellák, versek mindenütt: irodalmi pályára készül a KDG-s lány

Szombathely - Bacsák Viktória családjában mindenki pedagógus, ő is gőzerővel készül a továbbtanulásra, magyar-angol szakos tanár szeretne lenni. Néhány héttel az érettségi előtt azonban még gyorsan Győrbe utazott, ahol kilencven perc alatt írt novellájával óriási győzelmet aratott.

Cseszkó Tamás

Békésen reggelizünk az egyik szombathelyi kávézóban Bacsák Viktóriával, a Kanizsai Dorottya Gimnázium végzős diákjával. Gyermekkori történetek kerülnek elő, amikor is a lányok WC-papírral tapétázták ki az osztálytermet, vagy éppen elszöktek az osztálykirándulásról.

- Ekkortájt Karinthy Tanár úr kérem című műve volt számomra a minden - mondja Viki, aki úgy tűnik, nemcsak olvasta, de meg is élte az abszurd helyzeteket. Az élményekből aztán művek születtek: versek, novellák, meg fogalmazások - Szijártó Ági néni volt a magyartanárom, imádta az írásaimat - mesélte Viki. Nem szabad elfeledkezni Merklin Ferencről, a Kanizsai Dorottya Gimnázium magyartanáráról sem, aki szintén nagy hatással volt a fiatal lányra. - Miatta leszek magyartanár, nagyon sokat segített nekem.

Fotó: Pozsár András

Az irodalmi korszakok Viki stílusát mindig befolyásolták. Ahogy közeledtek a „nyugatosokhoz”, úgy lettek az írásai is egyre abszurdabbak, mondjuk ki: betegebbek. Merthogy Viki bátran használja az örkényi eszközöket, irreális karakterei mutatják meg leginkább a világ sokszor fájó realitását.

A győri Móra Ferenc Novellaelemző verseny kétfordulós volt, az első körből húsz ember juthatott tovább.

- Nem volt sok kedvem a versenyre menni, mivel nem szeretek veszíteni. A barátom azonban mondta, hogy kapok egy plüssmajmot, ha megmérettetem magamat, így nem volt mit tenni. A második forduló jóval izgalmasabb volt, kilencven perc alatt kellett a helyszínen novellát írni a megadott szempontok alapján: egy jó hangulatú, idősíkfelbontásos vagy montázsnovellát kellett alkotni, amely a jövőben játszódik, szerepel benne legalább két okos bálna, három lusta, óriás tengeribéka és négy szorgalmas kacsacsőrű emlős. - Ennyi szereplő a világon egy novellában sincs - ez volt az első gondolatom a feladat láttán, ezért is lett a kalauz több személy.

A zsűri nem olvasta el az alkotásokat, a versenyzők saját maguk olvastak fel, ez alapján született meg az értékelés. - Azt tudni kell, hogy én nagyon izgulós vagyok, remegtem és hadartam, amikor fel kellett olvasni a novellát. A reakciókat így nem tudtam figyelni, ezért is lepődtem meg nagyon, amikor kiderült, megnyertem a versenyt, sőt, a versenyzők is szavazhattak, így a különdíjat is elhozhattam. Az indoklás szerint Viki novellájának fő erőssége, hogy rövid, tömör, meghökkentően indul és végig fenntartja a befogadó érdeklődését.

- A verseny előtt pár nappal ráadásul voltam egy könyvbemutatón a Weöres Sándor Színházban, az volt a könyv címe, hogy A legkisebb jégkorszak, a jövőben játszódott Magyarországon, így már szinte adta magát a téma. Viki története úgy játszódik a jövőben, hogy akár a ma történéseire is ráismerhetünk, persze bármilyen hasonlóság pusztán a véletlen műve, mint ahogy az lenni szokott. A novellában vannak aktuálpolitikai áthallások is, így kíváncsian faggatjuk a lányt, valóban érdeklődik-e a közélet iránt. - Annyira nem szeretem a politikát, viszont most mindenkit ez foglalkoztat. Izgalmas és ijesztő dolgok történnek, no persze nem Nemesrempehollóson, ahol én lakom, de aggasztó látni a jelenségeket. A brüsszeli robbantások előtt pont Athénban voltunk, és belegondoltam, mi történt volna, ha Ferihegyen történik hasonló.

A fiatal lány most a felvételire készül, magyar-angol szakos tanár szeretne lenni. Persze a jövőben sem hagyja el az írást, új impulzusok esetén újabb novellákat várhatunk tőle.

A díjnyertes novella:

Állati emberek

Én egy óriásbéka vagyok. Igazából három óriásbéka vagyok, csak testvéreimmel annyira lusták vagyunk, hogy úgy döntöttünk, megoldjuk a létezést egy kalap alatt. Így a kedves olvasó kénytelen elképzelni engem, ahogy hárman mesélek egyedül. 2018. június 7-e volt, golfáramlatos, napsütéses délelőtt. Felszálltam a vonatra, sürgős dolgom volt nyugaton. Már órák óta utaztam, nem tudtam, hol van dolgom. Feljegyeztem ugyan a naptáramba, de lusta voltam elővenni. Egyszerűen nem volt kedvem hozzá.

- A lényeg úgyis az, hogy megbukott a Vidra Viktor kormánya - mondta egyik útitársam, miközben aktatáskával a kezében próbált felszállni a vonatra, fejét magasra tartva, hogy ne essen le a szemüvege. Bálnáék voltak azok, Bálna úr és a felesége. Egyetemi tanárok mindketten. Az asszony jó kövér volt, igazi bálna alkat. Ahogy sóhajtott és leült, megrázkódott a vagon, arckifejezésén láttam, hogy unja férjét, még jobban a politikát. Anna Karenina. - Jegyeket, bérleteket - szólt közben a kacsacsőrű kalauz, aki valószínűleg a rendszerváltás előtti időkben kezdte szolgálatát, jelszava a munka volt. Negyedszerre jött ellenőrizni a jegyemet. Töretlen lelkesedéssel mászkált fel-alá társaival, szólni akartam, hogy hagyjon már békén mindegyik, de nem éreztem magamban elég erőt. Lecsuktam a szemem, úgy tettem, mint aki alszik.

- Hihetetlen, hogy ez a szerencsétlen vízvezetékszerelő hód milyen pofátlanul gazdag lett a mi pénzünkből. Az orvos meg a tanár a lelkét kidolgozza, és mi a hála? És ez a menekültpolitika.. lassan ott tart a tenger, hogy nem vándorolhat a tengericsillag szikláról sziklára..

- Lábakat fel, takarítok - sípolt a fülembe a kalauz. Most képzelje el a kedves olvasó, nem olyan könnyű azt felemelni, főleg, ha a békának egyedül kell - háromszor négy - nem számolom ki hány lábat felemelnie. Egyébként engem nem érdekel a politika. Szavazni sem voltam.
- Szellőztetés - kiabált a kacsacsőrű, nagy sebességgel haladva végig az ablakok alatt. Aztán nem hápogott tovább, mert felrobbant a vonat. A terrortámadást egy tengerimalac hajtotta végre. De ki engedte be a tengerimalacot  a tengerünkbe? Én is elgondolkodtam volna, de nem volt kedvem. Mindenki meghalt. Nekem is a felem. Másfél béka, másfél szív és a tengeriségbe vetett hitem egésze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!