Kultúra

2017.01.22. 15:14

Világra szóló háló Pinkamindszenten

Pinkamindszent - Papp József agyag-konstruktőr és Cseh Gabi tűzzománcos közös kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját és Arany Jánost a pART Galéria.

Bakos Ágnes

Egy különleges, rácsot, hálót formázó agyag alkotásra hívta fel a figyelmet a szombaton tartott kiállításnyitón dr. Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője. A Világháló címet kapta a munka, most 2017-ben. De mi lett volna a címe 1980-ban? Kérdezte ünnepi köszöntőjében. Szerinte rács, börtönrács lehetett volna. Vagyis, ami akkor szétválasztott, bezárt, az ma összeköt, kinyit. Ahogy nyitva már a határ is, ami Pinkamindszenten különösen fontos. Ausztriából is érkeztek vendégek az idei első kiállítás megnyitójára, sőt, a két művész kedvéért Sopronból is jöttek barátaik. Ahogy Cseh Gabi megfogalmazta: látszik, hogy a művészet az igazi kapcsolat, ami összehozza az embereket, mert minden nyelven szól a szívhez. Egy különleges (új) kapocs született a megnyitóünnepség vendégei között: egy-egy műanyaggal bevont drótot kaptak, és mindenki hajtogathatott valamit.

A két művész hazavitte Sopronba a „műveket”, egy nagyszabású kiállításon képviselik majd Pinkamindszentet. Itt pedig március végéig lesznek láthatóak a tűzzománc és agyag munkák. Köztük egy különleges naptár: Arany János születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére balladaillusztrációkat készített Cseh Gabi, éppen 12-őt. De a többi munkát is érdemes végignézni: arcok látszanak, színek játszanak a rendhagyó vonalú tárgyakon. Dr. Deák Ernő a helyet, a galériát is méltatta. Mint mondta, a télben, a havas tájon kevés a mozgás, de pinkamindszenti közösségi tér igazi oázis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!