Kultúra

2010.04.15. 08:30

Vissza a gimibe: Megint 17 - filmajánló

Majd' negyven évesen rájön, hogy katasztrófa az élete és annak idején rossz döntést hozott, amikor a nőt és a családalapítást választotta a kosárlabdás ösztöndíj helyett? Szóljon az őrangyalának és legyen megint tizenhét!

Garai Antal 'Atom'

Képzeljék el, hogy fiatal korukban egy olyan döntéshelyzetbe kerülnek, amely kihatással lesz az egész életükre. Képzeljék el, hogy ezt a döntést rosszul hozzák meg, s húsz év elteltével keserű, magányos, s lassan céltalan lesz életük. Képzeljék el, hogy egy őrangyal felkínálja a lehetőséget, hogy újra meghozhassák ezt a döntést, ismét fiatalok legyenek. Nagyjából ez a helyzet indítja el a film fő sztoriját, a legújabb átváltozós-testcserés-fiatalodós kategóriás komédiát néztük meg, a Megint 17 című filmet.

Lévén, hogy időközönként feltűnik egy-egy ilyen alkotás, sokan szeretjük az ilyen stílusú filmeket. Viszont mindig kell hozni ezekbe valami újat, hiszen már előfordult, hogy nem fértünk a másik bőrébe s korosodtunk már hirtelen harminccá is. A műfaj abszolút klasszikusa a Segítség, felnőttem, de ez most más. A csavar ott van a történetben, hogy az őrangyal nem visszarepíti a főhőst a múltba, csupán megfiatalítja, a jelenben. Hogy miképp alakul így az élet? Hogy dönt főhősünk, ha újra lehetőséget kap? A filmből kiderül

Sztori
Kamasz korában még mindenkiben bujkál egy Nobel-díj lehetősége, vagy legalább egy sportkarrier, de minimum egy szerető család. Mike gimis korában azt hitte, minden szuper lesz körülötte. De a kosárlabda-sikereinek köszönhető egyetemi ösztöndíjról lemondott szerelme kedvéért, fiatalon családot alapított - és most egy haverjánál húzza meg magát, a munkahelyén alig vesznek róla tudomást. De még ez is jobb, mint amikor kamaszgyerekeivel találkozik. Rajta már csak a csoda segíthet, ami jön is, csak nem biztos, hogy segít. Mike hirtelen újra 17 évessé változik, és újra beiratkozik a suliba, ahol eleinte még nem menő, de ezen egy fodrász, egy bőrkabát napszemüveggel és egy Audi R8-as rögtön segít. Gyerekeivel barátkozni kezd, hogy jobban megismerje őket, s lehet, hogy helyrehoz pár régi hibát, de helyettük elkövet néhány újat is. – port.hu

A film főszereplője, Matthew Perry ismerős lehet a nézőknek, hiszen tíz évadon keresztül volt jóbarátunk Chandler Bing személyében. Perry volt már fogorvosként egy bérgyilkos szomszédja is, általában minden évben feltűnik 1-1 filmben, hasonlóképp, mint Jennifer Aniston, akinek vele együtt úgy-ahogy sikerült kitörni a New York-i baráti kör okozta keretekből. Matthew Perry mellesleg nem is igazán főhős, hiszen csak a film elején és végén tűnik fel, a köztes időben fiatalkori énjét láthatjuk, Zac Efron személyében. Zac Efront a High School Musical-ből már ismerhetjük, mint táncos-kosaras fiatalt. A film első perceiben is így látjuk, tánc és kosarazás közben (később azért mást is csinál). Ergo: aki Perry miatt nézné meg a filmet, annak be kell érnie elég kevés szerepléssel. Aki pedig Zac Efron vagy HSM rajongó, annak irány a téka!

Miért volt jó?
Mert a film közben nem tűnik annyira zavarónak sem a kiszámíthatóság, sem pedig az, hogy tulajdonképp egy limonádét nézünk. Ned bácsi és az igazgatónő (a Gyűrűk ura, a Star Trek, a Star Wars s hasonló művek rajongója) – poénjaik sokszor viszik a filmet, szolgáltatják a kötelező nevelés mellett a poénokat.

Ami nem tetszett?
Komolyabban nem akarnék belekötni a filmbe, lévén hogy ez az lett, aminek szánták. Ismerjük ezt a kategóriát, tudjuk mit várhatunk el tőle, azt teljesítette is. Igaz jobban megcsavarhatták volna a sztorit, lehettek volna kicsit viccesebbek a főszereplők, de inkább örülünk, hogy a fingás és a hasonló, már megunt tinifilm-poénok most kimaradtak.

Extrák
Retró táncos és kimaradt jeleneteket csodálhatunk meg az extrák közt, pont annyit, amennyit a film utáni hangulatban az ember még kíván, illetve elbír.

Összegzés
Összességében jó volt, nem mondanánk véletlenül sem, hogy unalmas, vagy hogy zs kategóriás. Dehogy. Ez csupán egy kellemes, nézhető tinivígjáték, amiből a forgatókönyvírók kihozhattak volna még egy-két csavart. Megtekintése jánlott mindenkinek, akik szeretnének egy könnyed limonádét délutánra.

A film előzetese:

Az ajánlóhoz a filmet a szombathelyi Videocenter DVD kölcsönző bocsátotta rendelkezésünkre.

További filmajánlókat ide kattintva olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!