Kultúra

2017.02.05. 18:55

Helyi vitéz a vásznon

Egy nagyszabású színi előadásnak indult, aztán tévéjáték lett a szentgotthárdi János vitézből. Sőt, a hiánypótló szentgotthárdi irodalmi színpad alapja. Már újabb előadáson dolgoznak.

Bakos Ágnes

A terv két-két és fél évvel ezelőtt fogalmazódott meg Zsuzsa néniben, dr. Gömbös Sándornéban – kezdte a János vitéz premiere előtt a címszereplő, Szalai Szabolcs. Zsuzsa néni azért kereste meg, mert van színházi tapasztalata, azt kérte, segítsek mozgósítani a helyi gyerekeket, és megrendezni a darabot. Először színházban tervezték a bemutatót, de mivel hosszú és komoly a mű, ezért kitalálták, hogy a helyi televízióval „szövetkeznek” és mesejáték lesz belőle. 101 perces film került szombaton a vászonra, aztán vasárnap is, mert az egyszeri bemutatás kevés volt, olyan nagy érdeklődés mutatkozott. A forgatás féléves munka volt – számolt be Szalai Szabolcs. Úgy tervezték, hogy a színházban lesznek a felvételek, végül külső helyszínek mellett döntöttek.

Dr. Gömbös Sándorné, az ötletgazda és Szalai Szabolcs, János vitéz
Fotó: Szendi Péter

- Az Őrségben forgattunk, kerestünk alkalmas parasztházat, találtunk egy lebontásra ítélt épületet, az lett a francia király udvara a háború után - sorolta a szentgotthárdi János vitéz forgatásáról a címszereplő, Szalai Szabolcs. Nagyon sok helyi iskolás csatlakozott, részben szereplőnek, részben pedig grafikusként - ugyanis egy-egy jelenetet papíron láthatnak a mesejáték nézői, a rajzokat az iskolások készítették. Több munkát is kiállítottak a bemutató alkalmából a Csákányi László Filmszínház aulájában, és ott volt az egyik János vitéz jelmez is. Sok felnőtt is lelkesen kapcsolódott be a forgatásba: például az Őrállók Alapítvány a felnőtt zsiványokat adta a Petőfi-darabhoz. A filmet lehet, hogy részletekben műsorára tűzi a szentgotthárdi televízió, és várhatóan Szombathelyen is látható lesz, az Agora - Savaria moziban. A lelkes és tehetséges szentgotthárdi fiatalok pedig dolgoznak tovább, nem film készül, már tényleg színdarab. Székely Csaba Bányavirág című előadását viszik színre, várhatóan a nyárra. Ezzel pedig megalapítják a szentgotthárdi irodalmi színpadot - hangsúlyozta Szalai Szabolcs. A nyolcvanas években működött hasonló, most úgy érzik, komoly hiányt pótolnak a kezdeményezéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!