Kultúra

2017.05.28. 17:10

WSSZ: egy Volpone-szakáll, egy pályázó, tíz év és sok terv

Szombathely - Volpone-szakállban érkezik Jordán Tamás igazgató a Weöres Sándor Színház évadzáró sajtótájékoztatójára. Néhány napja telt le a határidő: egyedüliként indult a WSSZ igazgatói posztjára másodszor is kiírt önkormányzati pályázaton.

Ölbei Lívia

Emlékszünk: a képviselő-testület március 2-án nem döntött a WSSZ igazgatójának személyéről. Az első körben két pályázó volt a WSSZ harmadik ötéves igazgatói ciklusára: Jordán Tamás alapító-igazgató és Dér András; utóbbi a pályázat körül kialakult "botrányos körülményekre" hivatkozva visszalépett.

Később a színház zökkenőmentes működése érdekében a testület egy évvel - a következő évadra - meghosszabbította Jordán Tamás mandátumát. Aztán újra kiírták az igazgatói pályázatot. Most egy pályázó van: Jordán Tamás, aki úgy látja, hogy "megteremtődtek azok a tiszta körülmények, amelyek között emelt fővel lehet igazgatót választani". A képviselő-testület az MTI szerint június 15-én hozza meg a döntést.

CSÚCSRA JÁR

Addig is csúcsra jár az évadvég az Akacs 7-ben: a Márkus Emília Teremben a Tartuffe - Béres Attila-rendezés, Mertz Tiborral a címszerepben -, a nagyteremben a Volpone - Alföldi Róbert rendezésében Jordán Tamás játssza a címszerepet - fogadja a közönséget.

FESZTIVÁLSZEZON

A nyár sem telik munkátlanul. A falu rossza - Mohácsi-átiratban - meghívást kapott a POSzT-ra és a Városmajori Színházi Szemlére, az Ivanov pedig - Lukáts Andor Csehov-rendezése Bányai Kelemen Barnával a címszerepben - a Vidéki Színházak Fesztiváljára. (Az már az új évad nyitányának is tekinthető.) Természetesen idén augusztusban megint kinyit a Karneválszínház: Réthly Attila William Shakespeare-vígjátékot választott, Nádasdy Ádám fordításában: Vízkereszt vagy bánom is én. Mindenki mást akar, miközben a '80-as évek slágereit játssza a Mágikus Mintha, és a Megyeháza udvarára mintha a régi balatoni strandbüfék illatát hozná a szél.

SZTÁRCSINÁLÓK

Aztán kezdődik az idén tíz-éves WSSZ 2017/18-as, avagy jubileumi évada. A társulat nem változik, viszont Nagy Cilivel bővül a WSSZ rendezőválogatottja: a rendezőként is egyre sikeresebb (A Grönholm-módszerre csak azok jutnak be, akik résen vannak) színésznő a jövő évadban bérletben, nagyszínpadon viszi színre kollégáival a Sztárcsinálókat, Miklós Tibor és Várkonyi Mátyás rock-operáját.

Jordán Tamás igazgató, Réthly Attila főrendező, Nagy Cili - aki a jövő évadban nagyszínpadi rendezőként debütál, Németh Károly produkciós menedzser a sajtótájékoztatón
Fotó: Szendi Péter

Mohácsi János ezúttal Szép Ernőtől választotta a Vőlegényt, Valló Péter a kortárs orosz Ugarov Oblomov-változatát (Oblom-off) rendezi. A következő páros Réthly Attila és Lukáts Andor. Előbbi a nagyszínpadon Feydeau-bohózatot rendez (Kis hölgy a Maximból), utóbbi Yasmina Reza Művészet című komédiáját a Márkus Teremben. A tavaszi szezonban jön a Sztárcsinálók, ezzel párhuzamosan a kamarateremben Oscar Wilde Bunbury című klasszikusa, Elfriede Jelinek megközelítésében és Zsótér Sándor rendezésében.

A 2017/18-as évad ismét Alföldi-rendezéssel zárul: a nagyszínpadon Millertől A salemi boszorkányokat láthatja a közönség. A Márkus Teremben Horgas Ádám rendezésében az Egy bizonyítás körvonalai című David Auburn-színmű lesz az évad utolsó bemutatója. Mindezeken túl bérleten kívül kerül színre a Home Bank, amelynek szerzője Czukor Balázs és Surányi Nóra, rendezője Czukor Balázs - aki színészként és rendezőként is szerzett már izgalmas pillanatokat nekünk a WSSZ-ben (Czukor-show, Miskin, Cudar világ, Hamlet stb.). A jövő évadban is repertoáron marad több sikeres előadás, működik a Thea-tér (sok más mellett A császárok napjával, a Miért szép?-sorozattal, a Kötelező olvasmánnyal).

ÉRINTŐ

Lesz több újdonság. A WSSZ műsorra tűzi az értelmi fogyatékkal élő fiatalok részvételével megalakított Sugár/Érintő Szabó Róbert Endre vezetésével készülő előadását, A boldog herceget. Több szálon folytatódik a színházi nevelési program. A WSSZ bekapcsolódott a washingtoni Goethe Intézet európai és USA-beli színházakat mozgósító, folyamatosan bővülő, nagyszabású nemzetközi projektjébe. Mindemellett a szombathelyi színház kortárs drámafesztivál életre hívását tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!