Kultúra

2013.04.18. 18:08

Zenés útravaló - Szabó Tibor és zenekara a színen

Nagyszínpadi telt házat vonzott Szabó Tibor estje a WS Színházban. Ahogy egy internetes bejegyzés mondja: A siker nyilvánvaló.

Ölbei Lívia

"Énekelni támadt kedvem", indokolta meg Szabó Tibor a műfajilag "koncert-előadásként" meghatározott, Útközben címmel kínált estet, amelyre szerdán színültig megtelt a WSSz  nagyterme. Indoklásra persze nincs is különösebb szükség: a "Tibke énekel" pont elég azoknak, akik az elmúlt években a színházban - vagy a színházon kívüli alkalmakkor - megkedvelték Szabó Tibort és akadályokat nem ismerő énekhangját.

A Zorántól Ákoson át Geszti Péterig sokaktól válogató estre nem mellesleg jobbnál jobb zenészeket válogatott maga mögé, Korponay Zsófi pedig nemcsak vokalistaként működött közre, hanem egy-egy dalt is elénekelt: tele egyéni, üde  színekkel, különleges mélységekkel.

(Fotó: Horváth István)

A Volt egy tánc-tól a Várnak otthonig ívelő mintegy kétórás esten Szabó Tibor "eljátszotta", pontosabban egyes szám harmadik személyben "elmesélte" önmagát: az útkereső, felnőtté érő, révbe érkező ember sorsát. (A leginkább talán "lelki útravalóként" funkcionáló átkötő szövegek Ostyola Zsuzsától valók; a dalok válogatásában Harangi Mária segítette Szabó Tibort.)

De nézzük bővebben az internetes bejegyzést: "A mai estén ismét átéltem egy csodát, szívemben láttam egy embert, aki páratlan személyiség. A színházterem megtelt szeretettel, jósággal, mély érzelmekkel. Egész testem érezte a zene ritmusát, s egy igaz ember őszinte vallomását. (...)  Apostolai nagyszerűen segítették  - a siker nyilvánvaló!" Ehhez lehetetlen - kár is volna - bármit hozzátenni.

A zenészek ("apostolok") nevét mindenképpen soroljuk föl: Berki Antal (hegedű - de ha kell, vokál is), Korponay Zsófi (ének és Sirálylány), Kovács Attila (basszusgitár, bőgő), Müller Péter (zongora, billentyűk - a színház munkatársa), Peltzer Géza (harmonika), Vasas József (dob, ütőhangszerek), Völgyi Attila (gitárok). És a végén hiába mondta és énekelte Szabó Tibor, hogy "várnak otthon" - az előadás a nemrég 50 esztendős színész Szombathelyen megalapított családjának is szólt -, a közönség természetesen még hosszú percekig nem engedte le őt a színpadról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!