Lóerő

2015.02.20. 11:18

A bacik már a kocsinkban vannak - Influenzaszerű megbetegedést egy nem tisztított autóban is könnyen el lehet kapni

Tény, hogy nyakunkon az influenza-járvány. Zsúfolásig megteltek a rendelők, rekordszámú beteg fordul orvoshoz. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés: hogyan vészelhetem át az influenzát? Most különösen az gépkocsitulajdonosoknak próbálunk választ adni minderre; azaz hogyan tudjuk megelőzni, hogy az autónk potenciális fertőzésforrás legyen?

Kelemen Attila

Egy nemrég készített brit kutatás már alapban arra világít rá, hogy az autós gyereküléseken kétszer annyi kórokozó található, mint egy átlagos vécén. És akkor még nem is beszéltünk járványidőszakról. Az említett kutatást a Birminghami Egyetem szakemberei végezték, és eredményül azzal a ténnyel szolgáltak, hogy az autó utasterének minden egyes négyzetcentiméterén átlagosan száz potenciálisan veszélyes baktérium és gomba található. Mindeközben egy átlagos vécén ennek a mennyiségnek csupán a fele. A kétezer autós részvételével végzett felmérés arra is rávilágít, hogy az autósok csaknem fele rendszeresen vezet szeméttel teli autót.
Ahhoz, hogy alapban változtassunk mindezen, és ne legyen potenciális fertőzésforrás az autónk utastere, nyolc hasznos tanáccsal látjuk el olvasóinkat.

PÁRÁVAL VAGY PÁRA NÉLKÜL?
A reggelek még annyira hidegek, hogy az autóban kénytelenek vagyunk rendszeresen páramentesíteni a megfelelő kilátás érdekében. Ám ennek van egy hátulütője: az alacsonyabb páratartalom kedvez az influenzavírus terjedésének. A levegőforgatás ugyan hatékony módszer a pára szélvédőről való eltüntetésére, ám így szárazabbá tesszük az utastér klímáját. Éppen ezért ha tehetjük, inkább szellőztessünk az oldalsó ablakok résnyire való leengedésével. Másrészt az egész procedúra megelőzhető, ha többször áttöröljük a belső üvegfelületeket páramentesítővel.

AZ ORRSPRAY IS HASZNOS
Ha az előbb említett módszerek egyike sem kivitelezhető, akkor védjük magunkat sós orrspray használatával. A légutak hidratálásával távol tarthatjuk a baktériumokat és a vírusokat.

ÓVATOSAN A TÜSSZENTÉSSEL!
Mindig is körülményes autóban tüsszenteni, különösen vezetés közben. Ha tehetjük, inkább álljunk félre, és ne a kezünkbe, hanem papír zsebkendőbe tüsszentsünk. Ezzel elkerüljük azt, hogy a baktériumok az utastér levegőjében tovább terjedjenek, pláne, ha belső légforgatással próbálunk páramentesíteni.

Mindig is körülményes autóban tüsszenteni, különösen vezetés közben. Ha tehetjük, álljunk félre Illusztráció: Kelemen Attila

ZSEBKENDŐKNEK  KÜLÖN GYÜJTŐ
Orrfújást vagy tüsszentést követően a zsebkendőt ne hagyjuk a műszerfalon vagy bármilyen rekeszben. A bacilusok ilyen módon is a légtérbe kerülhetnek. Helyette azonnal tegyük bele egy erre kijelölt tasakba.

A NÉLKÜLÖZHETETLEN FERTŐTLENÍTŐ ZSELÉ
A leghatékonyabb védekezés a nátha és az influenza ellen a rendszeres kézmosás. Ám mivel az autóban nincs sok lehetőségünk erre, így használjunk alkohol alapú kézfertőtlenítő gélt. Minden beszállás során fertőtlenítsünk, legfőképpen akkor, ha orvosi rendelőben voltunk, vagy másokkal kezet fogtunk.

TISZTÍTSUNK GYAKRABBAN!
Ne csupán a saját kezünk tisztaságára ügyeljünk, hanem az autóban lévő kezelőfelületekére is. A gyakran használt kormányról, váltókarról, kapcsolókról és kilincsekről könnyen átvándorolhatnak ránk a kórokozók. Éppen ezért érdemes nedves tisztítókendőt tartani az autóban, amellyel bármikor egyszerűen és gyorsan áttörölhetjük ezeket az eszközöket.

MELEG ITAL LEGYEN KÉZNÉL
Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk dugóba. Már csak azért is nagyon fontos rengeteg folyadékot fogyasztani, mivel a testünknek szüksége van a vízre, hogy az immunrendszerünk megfelelően tudjon működni. Legjobb, ha meleg tea van kéznél.

MEGÁLLÁS ELŐTT KAPCSOLJUK KI AZ ÜLÉSFŰTÉST!
Ha fűthető ülésből szállunk ki a hideg levegőre, akkor könnyen felfázhatunk. Éppen ezért, ha lehet, többfokozatú berendezést használjunk, és megállás előtt pár perccel kapcsoljuk alacsonyabb fűtési szintre. Így elkerüljük a nagy hőingadozás okozta megfázást.

Természetesen a legfontosabb: ha úgy érezzük, hogy kialvatlanok vagyunk, vagy éppen magas láz gyötör minket, semmiképpen ne üljünk volán mögé! Már kis fokú alváshiány is gyengíti az immunrendszert.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!