Lóerő

2015.09.25. 13:48

A csúszós utak veszélyei

Szombathely - A kellemes, október eleji vénasszonyok nyarát hűvös, esős idő váltja. Az autósoknak így nem árt átállniuk az őszi vezetési körülményekre.

Kelemen Attila

Az első esők következtében minden esetben nagyon nehézzé válik a közlekedés, mivel a száraz úttesten található piszok és olaj elegyedik a vízzel, és rendkívül csúszós réteget alkot. Éppen ezért az eső kezdetét követő első fél órában különösen óvatosan vezessünk!

Egyedül a gumiabroncs az, ami közvetlenül érintkezik az útfelülettel. Rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen a biztonságos közlekedés érdekében. Ezért gondoskodni kell az abroncsok megfelelő nyomásáról. Havonta legalább egyszer ellenőrizzük, mint ahogy a gumik futófelületének mélységét is. A megfelelő felületmélység biztosításával megakadályozhatók a csúszások és az akvaplaning, azaz a vízen csúszás. Ez a jelenség akkor fordulhat elő, amikor az abroncsok előtti víz gyorsabban halmozódik fel, mint ahogy azt a gépkocsi súlya ki tudja nyomni az útvonalról. A víznyomás hatására a gépkocsi megemelkedik, majd a gumiabroncsok és az útfelület közötti vékony vízrétegen csúszik. Ebben a helyzetben előfordulhat, hogy a gépkocsi teljesen elveszíti kontaktusát az útfelülettel. Hogyan kerülhető el mindez? Nedves útszakaszon lassítsunk, és kerüljük ki a pocsolyákat. Ha mégis megcsúsznánk, ne fékezzünk, és ne változtassunk hirtelen irányt! Óvatosan engedjük fel a lábunkat a gázpedálról egészen addig, amíg a gépkocsi le nem lassul, illetve amíg újra nem lehet érezni a tapadást.

A nedves utakon hozzávetőlegesen háromszor annyi időt vesz igénybe a fékezés, mint a száraz aszfalton. Mivel alapvetően a fékezéshez is nagyobb távolságra van szükség, így fontos, hogy ne menjünk túl közel az előttünk haladóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!