Lóerő

2015.07.10. 09:25

A habtól a porszívóig - teszteltük a kézi mosókat

Szombathely – Mit ér egy százas? Egy perc autómosást! Átlagban. Van, ahol több, van, ahol kevesebb időt és vizet kapunk egy százasért. Van, ahol porszívózhatunk is, van, ahol foltmentes öblítést is vehetünk. Körbejártuk a kézi autómosókat. Vigyünk sok százast, a mosószer és a szivacs viszont maradjon otthon!

Bakos Ágnes

Vízpart vagy medence híján, vízközelben lehetünk, ha lemossuk a kocsit – és az autó is jól jár. Nagy a választék Szombathelyen: gépi mosóból sok van, találtunk olyat is, amelyiknél kézzel mossák le helyettünk az autót, és kipróbáltunk ötöt, ahol mi magunk tisztíthatjuk járművünket.

A szombathelyi kézi mosók átlaga három kocsiállás: van, ahol egyszerre hat autó tisztulhat, és van, ahol kettő – ezek jórészt a benzinkutakhoz kapcsolt mosóhelyek.

Ne vigyünk saját szivacsot

A legnagyobb mosónál a nap 24 órájában moshatjuk a kocsit, csak a két porszívóállást kapcsolják le éjszakára. Itt hatféle tisztítási mód közül választhatunk: van külön az extrém koszos járműveknek is megoldás. A pénzváltás megoldott, ami fontos, mert százassal és kétszáz forintossal működik a mosó, illetve egy a hatból az egyik ötvenest is elfogadja.

A csövek eresztettek kicsit, látszott rajtuk a kihasználtság, itt nem kerülhetjük el, hogy mi magunk is vizesek legyünk. A vízsugár erős és száz forintért egy percig moshatunk, sőt, van mosókefe is – saját vegyszert vagy szivacsot, kefét szinte egyik mosóban sem használhatunk.

A város másik felében egy háromállásos mosót próbáltunk ki. Porszívózni itt is van lehetőség és suvickolhatjuk habbal és kefével a makacs szennyeződéseket, például a motorházhoz erősen ragaszkodó gyantát. Itt már hatféle tisztítási és szépítési mód közül választhatunk. Egy percet ér egy százas. Ötvenest és kétszáz forintost is használhatunk. Napközben van nyitva a mosó, késő este és hajnalban itt nem lesz tisztább a kocsi.

Klasszikust is találunk

Kétállásos mosót benzinkutaknál próbáltunk. Porszívózásra nem volt lehetőség, de az egyik kútnál négyféle mosás közül választhattunk és itt ért legkevesebbet egy százas, ami a mosási időt illeti, ötven másodpercet kapunk érte.

A város legrégebbi autómosója ugyanolyan, mint amikor megnyitott. Két választásunk van: mosunk vagy öblítünk. Nincs flancos fényezés vagy mosókefe, viszont ötvenest, százast és kétszáz forintost is dobhatunk a viseletes gépbe, arányosan kapjuk az időt a pénzünkért. A mosóerőre sem lehet panasz!

Nagy gépi mosó melletti kézi autómosóban is tisztítottuk a kocsit: pénzt itt is tudtunk váltani, és a húszasnál nagyobb címletű érméket használhatjuk. Porszívóból itt van a legtöbb a városban, négy állás.

Tartsunk távolságot

Előmosás, habos mosás, intenzív mosás, öblítés, foltmentes öblítés és még fényezést ápoló mosási módok is rendelkezésünkre állnak a legtöbb kézi mosóban. Van, ahol mindenféle mosáshoz harminc centiméteres távolságot ajánl a használati utasítás, és van, ahol tíz vagy ötven centiről javasolja a tisztítást – viszont, a javaslatok nem mindig állnak arányban a vízsugár erejével!

Mindenki maga tudja kitapasztalni a kocsiján, hogy mikor tűnik el a kosz és mikor viszi már a festéket is a víz – drága próba, szóval érdemes a javasolt távolságokkal kezdeni a kocsimosást.

Hagyjuk a telefont

Ne telefonáljunk autómosás közben! Nem mintha tiltanák, és nem is azért mert vizes lesz a készülék, hanem azért, mert elveszik az idő! Ha bedobtuk a pénzt és megnyomtuk a gombot, már visszaszámol az óra, nem pedig akkortól, amikor meghúzzuk a kart és várjuk a vizet.

A vízsugár irányítása sarkalatos kérdés: van, ahol akkor is jön, ha nem húzzuk a kart, és van, ahol magunk irányítjuk – érdemes figyelni!

A teszt tanulságos volt, a kocsi nagyjából tiszta lett – csak a gyanta maradt.

Címkék#autómosás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!