Lóerő

2015.01.08. 08:23

A legmodernebb szimulátor lesz

Köln – A Ford Németországban készül felépíteni a világ legmodernebb időjárási tesztlétesítményét.

Kelemen Attila

Németországban mérhetik majd a legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékleteket, a legszárazabb és legpárásabb klímát, nem beszélve a hurrikánerejű szelekről – mihelyt a Ford felépíti új időjárási tesztlétesítményét Kölnben.

A tervezett szélcsatorna lesz a világ legmodernebb ilyen jellegű tesztlétesítménye. Képes lesz akár 250 kilométer per órás szél előállítására is, ami már majdnem megfelel egy ötös erősségű hurrikán sebességének.

Az új tesztközpontban a tengerszinttől kezdve egészen 5200 méterig szimulálhatók a magasságok – ez utóbbi érték meghaladja a Tibeti-fennsík átlagos magasságát.

A vizsgálatok ugyanúgy folyhatnak mínusz 40 fokos sarkköri hidegben, mint mondjuk 55 Celsius-fokon, ami csak 2,8 fokkal alacsonyabb a Szaharában valaha mért legnagyobb forróságnál. A levegő páratartalma 10 és 95 százalék között változhat, így a Föld legszárazabb sivatagainak és legpárásabb esőerdőinek klímája egyaránt előállítható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!