Lóerő

2016.06.29. 16:20

A nyestek ellen

A városokban egyre nagyobb problémát okoznak a nyestek. Főleg az autók tulajdonosainak jelentenek bosszúságot.

Vadas Krisztina

A nyest mára védett faj lett, így történhetett meg az, hogy rohamosan elkezdtek szaporodni a városokban is. Főleg táplálék reményében telepedtek a nagyobb városokba a rágcsálók.

Falun beköltöznek a házak padlásaira, ott kiválóan éldegélnek, súlyos kárt nem okoznak, szeretik viszont a cseresznyét, a gyümölcsöket, s előszeretettel dézsmálják a baromfiudvar és a fészkelő madarak tojásait. A probléma, hogy természetes ellenségük alig van, így a számuk nem csökken.

Ez az autós biztosra ment, körberakta palackokkal a járművet Fotó: Szendi Péter

A városokban a legnagyobb bosszúságot az autótulajdonosoknak okozzák. Előszeretettel költöznek be az autók motorterébe is, esetenként az elektromos vezetékekben és a szilikonos alkatrészekben is kárt tesznek. Befogni őket csapdával lehet, de ma már vannak egyéb praktikák is a távoltartásukra.

Harisnyába állatszőrt: ez az egyik legrégebb óta használatos trükk a nyestek távoltartására. A motortérbe helyezett állatszőr szaga ugyanis elriasztja a kártevőket.

Mostanában viszont egyre népszerűbbé válik az a módszer, amikor az autósok egy (vagy több) palack vizet tesznek a jármű elé. Tudományos magyarázat ugyan nincs arra, miért hatásos, de sokan hisznek benne, hogy ez elriasztja a kártevőket.

A szakértők szerint viszont a leghatásosabb a ma már néhány ezresért vásárolható nyestriasztó. Ezek a szerkezetek folyamatosan bocsátanak ki az emberi fül számára érzékelhetetlen hangokat, ami viszont az állatok hallását annyira zavarja, hogy messziről elkerülik a járművet.

Címkék#nyest#autó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!