Lóerő

2017.04.20. 17:55

Áprilistól kötelező a kerékpárszállító autókon a harmadik rendszámtábla

A tavasz beköszöntével egyre több kerékpárossal találkozhatunk az utakon. Mivel a kerékpározás reneszánszát éli, egyre többen viszik magukkal a "drótszamarakat" a hétvégi kiruccanásra vagy nyaralásra is. Ehhez sokan a személygépkocsik hátuljára, vonóhorogjára felszerelhető kerékpárszállítót használják.

Kelemen Attila

Nem volt egyszerű az élete annak az autósnak, aki eddig vonóhorogra szerelhető kerékpárszállítóval rendelkezett vagy hátsó ajtós tartója volt, amely kitakarta akár a lámpákat, akár a rendszámot. Ugyan az egy-két évvel ezelőtti törvénymódosítás lehetőséget adott arra, hogy a rendszámtáblát átrakjuk a bringatartóra (ha azon a KRESZ-nek megfelelő megvilágítás volt), de ezzel sok probléma volt. Molnár László közlekedésbiztonsági szakembert arról kérdeztük, hogy a kerékpárt szállító autósokra milyen új regulák vonatkoznak.

- Valóban megjelent és hatályba lépett a szabályozás, így április elsejétől a kerékpárszállító eszközön kötelező elhelyezni az A típusú különleges rendszámtáblát. A szabályalkotók azt is leszögezték, hogy a rendszámtábla csak ilyen típusú lehet. A rendelet arra is kitér, hogy a harmadik tábla ugyanazokat a karaktereket kell, hogy tartalmazza, mint az eredeti másik kettő. Ám erre már nem kell külön igényelni regisztrációs matricát. Ami viszont eltérő, az az alapszín, hiszen árnyaltabb háttérrel gyártják: szürkével, míg a karakterek és a keret fehér.

Áprilistól nem takarhatják el a hátsó kerékpárszállítón rögzített biciklik a rendszámot. A harmadik rendszámtábla a megoldás Fotó: Archív

Többnyire azért vezették be a szürke rendszámot, mert a hátsó fehér rendszám levételét és a kerékpárszállítóra, mint leghátsóbb pontra, történő áthelyezését a rendőrség hatósági jelzéssel való vissza-élésnek is minősítheti, és adott esetben büntethetnek is érte.

Az már más kérdés, hogy mennyire lesznek leolvashatók; különösen akkor, ha koszolódnak. De legalább ezentúl nem kell bajlódni az átszerelésével.

Érdemes külön megjegyezni, hogy a harmadik rendszámtábla csak a kerékpárszállítón használható, utánfutón, pótkocsin nem!

Felvetődik a kérdés, hogy ezentúl mi a teendőjük az érintett autósoknak. Miként tudják regisztráltatni a kerékpárszállítókat?

- Az első és legkézenfekvőbb lehetőség, hogy ezt a közlekedési hatóság állomásán külön kérjük. Egy alapos szemlét követően az erről szóló igazolást elküldik a kormányhivatalhoz. Az egyéb - úgynevezett külső - vizsgáló állomásoknak már nincs ilyen jogosultságuk. Ezeken az állomásokon a biztosok a kerékpárszállítókkal kapcsolatos ellenőrzéseket csak a műszaki vizsgával egybekötve vagy új forgalomba helyezés előtt végezhetnek. Megállapítják a közlekedésbiztonsági alkalmasságát, valamint a felszerelés szakszerűségét - tudtuk meg a szakértőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!