Lóerő

2015.11.23. 17:17

A téli motorozáshoz szükséges felszerelés és motorgumik (x)

Általában, ha beköszönt a tél, a legtöbben félreteszik a szeretett kétkerekű paripájukat, hisz motorral nem ajánlatos a jeges, latyakos és csúszós utakon közlekedni biztonsági okokból.

Azonban az utóbbi időben mégis egyre többen döntenek úgy, hogy a téli hónapokban sem akarnak megválni a motortól. Ez nemcsak a motor terén jelent extra felkészülést, hanem bizony a megfelelő ruházat terén is. Nem elég ugyanis csak a téli gumikra odafigyelni.

A két legfontosabb alapfelszerelés, ami nélkül ne is induljunk útnak télen, a lábtakaró ponyva és a kézmelegítő zsák. A lábtakaró védelmet nyújt az eső, a szél és a hideg ellen is, ráadásul nagyon kicsi helyen elfér, tehát nem jelent plusz tehert vagy helyet. Egy másik plusz pont, hogy fényvisszaverő csíkok is vannak rajta, tehát növeli a biztonságot. A kézmelegítő zsák pedig akármilyen motorra vagy robogóra felszerelhető, így nem okoz gondot a beszerzése. Ugyancsak szél- és vízálló, ráadásul biztosítja a meleget a fagyos időben. Mindezeket már könnyen megrendelhetjük különböző motor webshopokból is, nemcsak motorra, hanem robogóra is egyaránt.

Ami a gumikat illeti, fokozott figyelmet kell tanúsítanunk ezen a téren is, hiszen semmiképp sem megengedett egy általános gumival közlekedni, főleg nem használttal, mert életveszélyes is lehet a nedves, csúszós, latyakos utakon. Mivel olyan motorgumira van szükségünk, aminek a tapadása nagyon jó, ezért egy jó minőségű, lehetőleg új túragumi felszerelésére kell fókuszálnunk. Vannak olyan gumik is, amelyek nyáron is fent maradhatnak, mert ugyanolyan jól és megfelelően viselkednek a melegebb időszakokban is. Ilyen például a Heidenau K58.

Ha azonban kifejezetten téli gumit akarunk vásárolni, akkor olyanra költsünk, amelynek a szerkezete csakis a rideg téli körülményekre lett kitalálva. Ezek közül is számos választék van különböző webshopokban (Heidenau K66, Sava MC32, stb).

A lényeg, hogy ha úgy döntünk, hogy télen is használni fogjuk a motorunkat vagy robogónkat, bizonyosodjunk meg arról, hogy az óvintézkedéseket betartjuk a biztonságos utazás érdekében. Költségesebb dolog lesz megvásárolni a felszerelést és a téli gumikat, de hosszú távon mindenképp megtérül, és ezáltal nemcsak a saját, de a közúton közlekedő más járművek biztonságát is megőrizzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!