Hol játszhatnak a lurkók az igazihoz megszólalásig hasonlító elektromos kisautókkal?

2017. május 26., 07:30 szerző: Kelemen Attila
komment
Egyre többször találkozhatunk olyan elektromos kisautókkal, amelyek hat-, illetve tizenkét voltos kivitelben kaphatók. Legyen szó akár egy-, vagy akár kétszemélyes modellről, az eredeti márkára erősen hajaznak; és gyerekekhez méretezettek. Mi most arra hívjuk fel a szülők figyelmet, jó ha tudják, hol engedjék játszani csemetéjüket a hőn áhított verdával.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az említett játékautók haladási sebessége maximum 7-8 km/h, és adott esetben három sebességi fokozatból is lehet választani. Az elektromos kisautók lassan indulnak, amiért a SoftStart beállítás felel, ezért fokozatosan gyorsulnak fel és érik el a beállított végsebességet. Ennek köszönhetően nem ránt induláskor, és nagyban megnöveli a kerékmotorok élettartamát. A 12 voltos akkumulátornak köszönhetően pedig akár 2-3 órát is kocsikázhatnak vele a gyerekek egyetlen feltöltéssel. A motor szinte hang nélkül üzemel, ami azonban nem kis veszélyt rejt magában: a környezete esetenként későn észlelheti.

Az eredeti márkákhoz megszólalásig hasonlító kisautók a szülők számára is csábítást jelenthetnek: nem egy alkalommal találkozhatunk olyan felnőttel, aki kiengedi a gyermekét az úttestre az új játékszerével, miközben ő maga mögötte haladva kerékpáron felügyeli. Ez azonban nagyfokú felelőtlenségre vall.

Balesetveszélyes közútra engedni a gyermeket az elektromos kisautóval Fotó: Shutterstock

Molnár László szombathelyi közlekedésbiztonsági szakember részletesen is elmagyarázta, miért.

- Egyrészt hiába van a modernebb modellek esetében egy távirányító a szülőnél, egy hirtelen külső beavatkozás nem várt reflexiókat válthat ki a gyerekből. A másik jelentős momentum, hogy a gyermek az elektromos autóban olyan alacsonyan van, hogy a zárt kocsiszekrényű járművekből nem is észlelhető. Harmadsorban a KRESZ értelmében a biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki tartsa be, és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják. Márpedig az úttest - legyen akár a legeldugottabb utcában is - nem gyerekjátéknak való közlekedési helyszín. Ugyancsak ide tartozik, hogy a járda a gyalogosoké, így akár még egy ilyen, "járművet imitáló játékkal" is csak úgy szabad közlekednie a gyermeknek, ha a gyalogosokat nem zavarja, és adott esetben nem szorítja le őket a járdáról.

No de mi a helyzet a lakó-pihenő övezettel, ahol a leggyakrabban engedik utcára a kisautókkal a lurkóikat a szülők?

- Ott a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok (különösen a gyermekek) és a kerékpárosok biztonságára. Ha az úton járda nincs, a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják, a járművek forgalmát azonban szükségtelenül nem akadályozhatják. Ezen szabályozás is jól mutatja, hogy életkortól függetlenül a közlekedésben való részvételnek tudatosnak és a kölcsönösségen alapulónak kell lennie. Ez azonban a kisgyerekektől - az életkorukból adódóan - nem várható el, még szülői felügyelet mellett sem.

Persze sokan megkérdőjelezhetik ezen gondolatmenetet a kerékpáros közlekedésre vonatkozó szabályok egyedi értelmezésével, hiszen 12 éven aluli gyerekekkel is találkozhatunk bringázás közben az utcán. Azonban a szülők felelőssége ebben az esetben is folyamatosan fennáll.

Ezek után mindenki döntse el, hogy mennyire helyes a következő ideológia: "Ezekkel a közlekedési eszközökkel a kicsiket le lehet szoktatni arról, hogy folyton a szüleikkel vitessék magukat. Az elektromos gyerekjárművek könnyen kezelhetőek, nem veszélyesek a kicsik biztonságára, ráadásul a működésük környezetbarát."

Ha már amellett döntöttünk, hogy elektromos kisautóval vagy quaddal lepjük meg gyermekünket, mindenképpen szerezzünk be mellé egy bukósisakot is biztos, ami biztos alapon. Hiszen a legnagyobb óvatosság ellenére is megtörténhet a baj - akár zárt térben történő használatkor is. A bukósisak véd eséskor, ráadásul a gyermeknek később úgyis használnia kell, például amikor biciklizni tanul, így érdemes már jó előre hozzászoktatni.

Kelemen Attila

2017. május 26., 07:30 szerző: Kelemen Attila

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...