Lóerő

2017.02.23. 15:30

Tavaszváró kontroll - Érdemes tél végén is átvizsgálni autónkat

Körkép - Nem csupán a tél beköszönte előtt érdemes felkészíteni gépkocsinkat, a télben elkoszolódott autót sem árt alapos tisztítókúrának, ellenőrző szerviznek alávetni kora tavasszal.

Kelemen Attila

Manapság már sok márkaszerviz kínál tél végi ingyenes átvizsgálást. A járművünk műszaki állapotfelmérését akkor is célszerű elvégeztetni, ha amúgy nincs rossz állapotban. A márkaszervizekben a rövidebb átvizsgálás során ellenőrzik a hűtést, a fékeket, a károsanyag-kibocsátást, a kormányzást és a felfüggesztést, az elektromos és indítórendszert. Emellett érdemes ellenőriztetni az olajszintet és az olaj állapotát.

Lassacskán állandósul a kellemes tavaszias idő, így ne felejtsük el lecserélni a téli gumit. Hét Celsius-fok felett már javasolt a nyári abroncs visszaszerelése. A meglévő garnitúrát akkor tegyük vissza, ha nem régebbi ötévesnél. Új szettre akkor lehet szükség, ha olyannyira elkopott a régi, hogy az nem képes biztosítani a balesetmentes közlekedést. A téli gumi lágy keverékű, így magas hőmérsékleten drasztikusan amortizálódik: ahogy melegszik a napi hőmérséklet, úgy a gumikopás is egyre fokozottabb.

Manapság már sok márkaszerviz kínál tél végi ingyenes átvizsgálást. Érdemes kihasználni a lehetőséget Fotó: Shutterstock

Ráadásul a téli gumi melegebb időben való használata fogyasztásnövekedéssel is járhat. Sokan úgy gondolják, hogy a gumicserével mindent megoldottak, pedig a lecserélt téli abroncsok megfelelő tárolása is fontos. Nem szabad egymásra rakni, inkább állítva érdemes letenni. Időnként érdemes kicsit elfordítani, hogy ne egy helyen érje a terhelés, ne deformálódjon.

Érdemes szemügyre venni/vetetni, mi használódott el autónkon a tél folyamán. Ilyen például a futómű, a lengéscsillapító. Valószínűleg nem sikerült minden kátyút kikerülni az elmúlt hónapokban. Ezután jöhet a belső ápolás. A motortér tisztítása során leginkább a gumicsövek állapotára figyeljünk, nem árt ápolóanyaggal befújni azokat. A folyadékszintek és izzók ellenőrzését magunk is elvégezhetjük. A hűtővíz kiegyenlítő tartályában is feltétlenül vizsgáljuk meg a szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!