Lóerő

2017.04.05. 18:01

Az ittas vezetésről józan szemmel - Mutatjuk, hogyan hat az alkohol az ember szervezetére!

Húsvét idején baleset-megelőzés szempontjából nem elég hangoztatni az ittas vezetés veszélyeit. Szemléltetni is kell azt!

Kelemen Attila

A figyelemkoncentráció, a koordináció zavarai, a reakcióidő növekedése már viszonylag alacsony véralkoholszint mellett károsítják a gépjárművezető képességeit. Bár alkoholos befolyásoltságról általában csak a 0,8 ezreléket meghaladó véralkoholszint mellett beszélhetünk, a különböző pszichológiai vizsgálatok már 0,4-0,5 ezrelék felett a központi idegrendszer működésének finom zavarait mutatták ki.

A járás dülöngélő, a mozgás esetlen, az egyenes vonalon való határozott léptek szinte lehetetlennek tűnnek, csukott szemmel a szédülés érzése alakul ki, ha a lábakat összezárják, kinyújtott kézzel való előrehaladásnál a menetiránytól való eltérés tapasztalható. Kis tárgyak felemelése, ill. megfogása nehézségekbe ütközik. A mozgások is pontatlanabbá válnak. Romlik a látás és a mozgás összerendezettsége, a mozgások durvábbá válnak (pl. gáz- és fékpedál lenyomása, kormányzás). A reakcióidő hosszabb lesz, csökken a felelősségérzet, az önkontroll, és tompul a felfogóképesség is. Helyettük növekszik az érzelemvezérelt, indulati döntések és cselekvések száma, valamint csökken a veszélyérzet és a tolerancia is.

A látás már kis mennyiségű alkohol hatására is romlik. Először a szemmozgások lelassulnak, a tekintet réveteg lesz, tapad a személyekhez, tárgyakhoz. Nagyobb véralkoholszintnél már nem képes alkalmazkodni a gyorsan változó fényviszonyokhoz, növekszik az elvakítás veszélye is. Még illumináltabb állapotban a látótér beszűkül, így nehezebb észrevenni az oldalsó ingereket, csőlátás alakul ki. A legvégső fázisban pedig már a duplán látás is előfordulhat, amely akár részleges vakságot is okozhat.

Részegszemüveggel józan állapotban is megtapasztalhatjuk a különféle alkoholszintek negatív hatásait Grafika: Kelemen Attila

Tudományos kísérletekkel megmutatták, hogy a baleseti kockázat 0,8 ezrelék véralkohol-koncentráció esetén a négyszeresére, 1,5 ezrelék esetén pedig a tizenhatszorosára emelkedik. Egy átlagos termetű, 170 cm magas férfi esetében 2 korsó sör előidézhet kb. 0,8 ezrelékes véralkohol-koncentrációt.

Éppen ezért a tudatosság fejlesztése a legfontosabb az alkohol elleni küzdelemben. Ezt oktatással, és leginkább szemléltetéssel lehet elérni. Sőt hazánkban ennek kötelezettségét már törvény írja elő: minden vezető tudatában kell legyen azon tényezőknek, amelyek viselkedését befolyásolhatják, úgymint a fáradtság, a gyógyszerek használata, az alkohol vagy kábítószerek hatása alatt történő vezetés.

Az ilyen jellegű szemléltetés legkézenfekvőbb és legpontosabb eszköze az úgynevezett részegszemüveg. Ez segít megérteni az iskolás gyerekek és a felnőttek számára, hogy milyen az, amikor valaki ittas állapotban van. Csak viselni kell, mint egy hagyományos szemüveget, és máris az illuminált állapot hatásai érzékelhetők különböző ittassági fokozatokban a látásunk befolyásolása által. A részegszemüvegek az ittasság lehetséges kockázatait szimulálják viselőjük számára, miközben azok valójában józanok. Megtapasztalják, hogy az alkoholfogyasztás miatt miként veszítik el önuralmukat, miként lassul le a reakcióidejük már attól is, hogy egy érzékszervük, a szemük kontrollját elveszítik. Ezzel is érzékeltetve, hogy az alkohol agyra gyakorolt hatása még több érzékszervünket befolyásolhatja. A részegszemüvegek viselésekor a távolság megbecsülésének képessége torzul és a mozgáskoordináció romlik. Ezen élmény alapján a tanulók megértik, hogy az alkohol- és drogfogyasztás hibás értelmezésekhez és veszélyes félreértésekhez vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!