Lóerő

2017.07.17. 13:05

Az új BMW 5-ös limuzin

Az innovatív prémium felső középkategóriás limuzin.

A prémium felső középkategória hagyományos bestsellereként a BMW 5-ös Limousine az a modell, amely egyszerre tükrözi márka prémium jellegét és sportos eleganciáját. A közelmúltban érkezett meg a bemutatótermekbe a sorozat új, hetedik generációja is, amely új távlatokat nyit a kategóriában. Az új BMW 5-ös Limousine innovatív technológiai megoldásokkal és az eddigieknél is hatékonyabb, alacsonyabb fogyasztási és CO2-kibocsátási értékekkel rendelkező motorokkal indul útjára. A magával ragadó dinamizmus mellett kivételes menetkényelmével és még tágasabb belső terével teszi a hosszú utakat kellemesebbé.

Az új generációs modellel a BMW még a kifutó generációs 5-ös Limousine sikerét is felül szándékozik múlni, holott már az előd is magasra helyezte a lécet - a 2010-től 2016 végéig tartó időszakban a prémium szegmensen belül kategóriája legnagyobb darabszámban eladott autótípusa volt a globális értékesítési adatok alapján.

Az új BMW 5-ös Limousine elődje DNS-ét örökölte meg.

Számos oka van annak, hogy a BMW 5-ös sorozat miért vált a legnépszerűbb prémium felső-középkategóriás limuzinná. Az egyik az, hogy páratlan hatékonysággal ötvözi a sportosan elegáns dizájnt, az egyedülálló dinamizmust, a hatékonyságot, a kimagasló menetkényelmet, valamint az intuitívan

használható kezelőszerveket. Az elődmodell még a modellciklusa utolsó évében is kiemelkedően magas pontszámokat kap a vezető autós magazinok összehasonlító csoporttesztjeiben agilis viselkedéséért, motorjaiért, nyolcfokozatú automata sebességváltójáért és kimagaslóan jó ergonómiájáért. Az pedig magától értetődik, hogy az új BMW 5-ös Limousine is ezekre az erősségekre épít.

Dinamizmus és kényelem markáns megjelenéssel párosítva.

Az új modell esetében a sportosságnak és az eleganciának az a harmonikus elegye, amely a sorozat egyik fő jellemzőjének számít, még magasabb szintre került, aminek köszönhetően az autó még a korábbiaknál is határozottabb, markánsabb benyomást kelt.

Tágasabb tér, megnövelt kényelem és még fejlettebb kezelőszervek.

Az elődmodell mind az ügyfelek, mind a sajtó részéről számos elismerést kapott elegáns belső teréért és intuitívan használható kezelőszerveiért. Az új BMW 5-ös Limousine pedig mindkét tekintetben még magasabb szintre lépett. Amellett, hogy mindegyik utas számára nagyobb teret kínál, valamint, hogy csomagtere az elődjéénél nagyobb (530 literes) és rugalmasabban alakítható (a hátsó üléstámlák 40:20:40 arányban dönthetők), a BMW 5-ös Limousine új mércét állít az üléskényelem és a kidolgozás minősége tekintetében is.

A vezető – felszereltségtől függően - akár négyféle módon vezérelheti a jármű funkcióit: a még a jelenlegi 7-es BMW-ben látottnál is fejlettebb funkcionalitású BMW gesztusvezérléssel, a természetes nyelvet is felismerő beszédvezérléssel (angol/német nyelv), az érzékeny érintőképernyővel, valamint a már ismerős iDrive Touch kontrollerrel. Mindemellett a központi kijelző új kezelőfelületet kapott, amelyen nagyméretű, egyénileg konfigurálható „csempék" láthatók. A megjelenített tartalom felhasználóbarátabb formát öltött, a továbbfejlesztett Professional navigációs rendszer pedig minden eddiginél gyorsabban kalkulálja ki az útvonalakat. Az első ülések a kiemelkedő kényelem jegyében alapfelszereltségként elektromosan állíthatók. Még nagyobb kényelmet nyújtanak az opcionális, 20 beépített légkamrával ellátott és akár nyolc különböző masszázsprogramot kínáló multikontúr ülések. A kimagasló hosszú távú kényelmet többek között olyan további elemek fokozzák, mint a tetőkárpitba épített hangszigetelést alkalmazó új akusztikai koncepció, valamint az opcionális, a kesztyűtartóban elhelyezett illatpatronokat használó belső illatosítás (amely nyolc különböző illatvariációt kínál).

Átfogó motorválaszték röviddel a piacra lépést követően.

Már a forgalmazás kezdetekor két négyhengeres változat – a BMW 520d és a BMW 530i (amely az 528i-t váltja) –, illetve két hathengeres verzió – a BMW 530d és a BMW 540i (amely az 535i-t váltja) – volt elérhető. A választék márciusban a BMW 530e iPerformance plug-in hibriddel és a BMW 520d EfficientDynamics Edition változattal egészült ki, mely utóbbi mindössze 102 g/km-es CO2-kibocsátásával dicsekedhet. Az M Performance család legújabb tagja, a BMW M550i xDrive szintén a tavasszal mutatkozott be. Az erőforrásokat – amelyek mindegyike a BMW EfficientDynamics motorcsalád tagja – BMW TwinPower Turbo technológiával látták el.

BMW 5-ös sorozat: a sportos prémium limuzin.

A BMW a kitűnő motorok mellett egy sor további előnyös tulajdonsággal is felruházta az új 5-ös sorozatot annak érdekében, hogy azt a piac legdinamikusabb prémium felső középkategóriás limuzinjává tegye.

Az új BMW 5-ös Limousine kimagasló agilitása, manőverezhetősége, precíz kormányzása és fürgesége számos különböző tényezőnek köszönhető. Az alacsony súlyponton és a szinte tökéletesen kiegyensúlyozott tengelyterhelésen túl a központi tényező a BMW EfficientLightweight építési koncepció. A futóműnél, a kerekeknél és a fékeknél nagyobb arányban alkalmaznak könnyű alumíniumot, ami a rugózatlan tömeg csökkenését és a menetkényelem jelentős javulását eredményezi. Mindemellett pedig az alumínium, a nagy szilárdságú acél és a magnézium intelligens arányban való használatának jóvoltából az autó tömege akár 100 kilogrammal is alacsonyabb lehet az elődénél. A német Auto Bild spontán reakciója a BMW 5-ös Limousine prototípusának tesztvezetése után: „Az 5-ös BMW megint csak sokkal kisebbnek érződik, mint amekkora valójában."

A számos könnyű alkotóelemet felvonultató, új futómű-konstrukció egy kettős keresztlengőkaros első futóművet, illetve egy ötlengőkaros hátsó futóművet ölel fel. Ezek, valamint a további kifinomult részletek gondoskodnak arról, hogy a BMW 5-ös Limousine elképesztően agilis és könnyűléptű legyen. Ezt az autót ugyanannyira jellemzi a sportosság, mint a kimagasló hosszú távú kényelem. Mindezeket a precíz kormányzás koronázza meg, amely a BMW-kre jellemző közvetlen visszajelzéseket ad az útról. Röviden: az autó kitűnően viselkedik – olyannyira, hogy a focus.de tesztelői az autóval tavaly megtett első kilométerek megtétele után a következőt jegyezték le: „Elég volt pár kanyar a walesi dombok között ahhoz, hogy észrevegyük, mennyire kevés terhelés jut az első tengelyre. Ami pedig a kormányzást illeti – nos, az egy külön ligában játszik." Az opcionális, a kormányzásba a hátsó kerekeket is bevonó BMW integrált aktív kormányzást – amelynek jóvoltából a BMW 5-ös Limousine-t nagy sebességnél rendíthetetlen iránytartás, manőverezésnél és kanyarodáskor pedig fürge viselkedés jellemzi – szintén tovább optimalizálták. A rendszer immár elektromechanikus működésű, emellett az most először az xDrive rendszerrel együtt is rendelhető. A maximális kényelemről az opcionális Adaptive Drive futóműszabályozó rendszer gondoskodik, amely a Dynamic Drive karosszéria-mozgás stabilizáló funkciót és a dinamikus lengéscsillapító-vezérlést ötvözi.

A Driving Experience szabályozás egy további módot kínál: ADAPTIVE.

A Driving Experience szabályozás kapcsolójával a vezető a COMFORT, a SPORT és az ECO PRO vezetési módok közül választhat. A módok mindegyikéhez más és más futóműbeállítások, illetve motor- és váltókarakterisztika tartozik, amelyek megváltoztatják a jármű viselkedésének jellegét. A Driving Experience szabályozás most kiegészült egy negyedik, ADAPTIVE elnevezésű móddal (amely opcionálisan - a dinamikus

lengéscsillapító-vezérléssel és a Professional navigációs rendszerrel együtt, Steptronic automata sebességváltós kivitelben - érhető el). E mód automatikusan a pillanatnyi vezetési stílushoz és az autó előtti útvonalszakasz jellemzőihez igazítja a kormányzás, a dinamikus lengéscsillapítóvezérlés és a Steptronic funkció működési karakterisztikáját.

Fejlett félautonóm vezetés.

A vezetői asszisztencia tekintetében – felszereltségtől függően - a BMW számos lehetőséget kínál az új BMW 5-ös Limousine-hoz, még kényelmesebbé és biztonságosabbá téve ezzel a sávtartást, a követési távolság tartását, a sávváltást és a parkolást. Mindebben a kulcsszerepet a belső visszapillantó tükör közelében elhelyezett, széles látószögű kamera tölti be. Az opcionális radarral és a felszereltségtől függő számú ultrahangos érzékelővel közösen a kamera folyamatosan pásztázza a jármű környezetét. Az új BMW Head-Up kijelző (opcionális) vetítési felülete 70 százalékkal nőtt, így azon megjeleníthetők a pillanatnyi forgalmi viszonyokra vonatkozó információk, a telefonos névjegyzék tételei, illetve a zeneszámok címei is.

Innovatív fedélzeti hálózati megoldások a BMW Connectedtől. (A felszerelések elérhetősége Magyarországon korlátozott!)

A fejlett, innovatív digitális szolgáltatásokat nyújtó vezetőt segítő rendszerek mellett az új BMW 5-ös Limousine fedélzeti hálózati megoldásokat is kínál, ám ezek a szolgáltatások jelenleg Magyarországon sajnos nem elérhetők. Mégis érdemes a kulisszák mögé pillantani, hogy lássuk, ezen szolgáltatások tekintetében mi a BMW fejlesztéseinek fő irányvonala.A fedélzeti hálózati megoldások központi eleme az öntanuló BMW Connected mobilitási asszisztens. Az asszisztens személyre szabott módon, a járművön belül és azon kívül támogatja a mobilitással összefüggő teendők megtervezését. Ily módon különösen üzleti megbeszélésekkel és találkozókkal teletűzdelt munkanapokon nyújt hasznos segítséget, hiszen a felhasználó hatékonyabban oszthatja be az idejét – és ami nagyon fontos: stressz-mentesebbé teheti a vezetést. Amellett, hogy indulási időt javasol és lehetővé teszi a jármű bizonyos funkcióinak távolból való elérését, az asszisztens immár egyéb kiegészítő szolgáltatásokat is kínál, amelyeket a felhasználó a BMW Connected applikáció letöltése után vehet igénybe. A BMW Connected Onboard rendszer pedig lehetővé teszi a vezető számára, hogy folyamatosan nyomon kövesse a mobilitással összefüggő információkat. A személyre szabható kijelzőn a vezető saját mobilitási teendőlistája (úti célok, találkozók, megbeszélések) láthatók. A tételek a jármű navigációs rendszerébe továbbíthatók és egyetlen kattintással előhívhatók. A BMW Connected applikációnak immár részét képezi a Remote 3D View funkció is, amelynek segítségével a vezető kényelmesen, az okostelefonjával, valós időben tekintheti meg leparkolt autójának környezetét – például vihar idején, a saját megnyugtatása céljából.

Címkék#BMW#limuzin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!