Lóerő

2017.03.16. 15:25

Egy hét múlva kezdődik a száguldás

Egy hét múlva, pénteken az első szabadedzéssel kezdetét veszi a 2017-es Formula-1-es autós gyorsasági-világbajnokság.

Kelemen Attila

A Forma-1 idei megújulásának egyik legfőbb célja az volt, hogy a nyolcvanas évekhez hasonlóan a versenyzők kerüljenek a középpontba. Azaz elsősorban a pilótákon múljon, ki a jobb, nem pedig a helyettük dolgozó technikán. Éppen ezért gyorsabbá, szélesebbé és agresszívebbé váltak az autók. A laposabb szárnyaik tetszetősebbé varázsolták a betontorpedókat, a hatalmas abroncsok pedig nagyobb tapadást biztosítanak, mindez azt jelenti, hogy a megnövelt leszorítóerő segítségével gyorsakká váltak a kanyarokban.

A teszteken látottak alapján a Mercedes és a Ferrari a favorit
Fotó: Mercedes-AMG F1

A mérnököknek a téli szezon során volt kihívás az autók megálmodása, most pedig a versenyzőkön van a sor. Ugyan a tesztek során már sikerült többé-kevésbbé finomhangolniuk az évadnyitóra a versenygépeiket, ám az igazi küzdelem most kezdődik. Nemcsak egymással szemben, hanem autóikkal is. Más vezetési stílust és nagyobb erőkifejtést igényelnek. Fizikálisan lesz igazán kemény az előző évekhez képest a vezetésük, éppen ezért a pilóták a nyakukat edzették leginkább a téli szünet alatt, valamint a reakciójukat fejlesztették tökélyre. Mindez a nézők reményei szerint oda vezet, hogy az elmúlt évekhez képest jobban fogják feszegetni a határokat, ami pedig változatosabb csatákat eredményezhet.

A tesztek során a címvédő mellett a Ferrari tűnik favoritnak. Ám nem szabad leírni a Red Bullt sem. A találgatásra viszont már csak egy hetünk van, hiszen március 24-én, pénteken hajnalban Melbournben az első szabadedzésen felbőgnek a motorok, és kezdetét veszi a várva várt szezon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!